Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

The Overkill Festival ‘The Outburst of the Digital Swamp’

‘The Outburst of the Digital Swamp’

Start:16-11-2023 | 10:30 uur
Eind:19-11-2023 | 17:00 uur

Website:theoverkill.nl
Locatie:Korte Hengelosestraat 1 in Enschede

THE OVERKILL FESTIVAL, georganiseerd door Sickhouse is hét festival waar indie-games, interactieve en playful kunst en films samen worden gebracht in een eclectisch geheel. Van 16 tot en met 19 november kan je hier je hart ophalen aan multiplayer games, kunstinstallaties, cult- en underground films, lezingen en workshops, en ga je samen met de andere bezoekers het avontuur aan!

Avontuur én samenspel zijn belangrijke aspecten van deze twaalfde editie van The Overkill Festival, waar het thema dit jaar ‘The Outburst of the Digital Swamp’ is. Het festival gebruikt het (digitale) moeras als basis, zowel letterlijk als figuurlijk. Een moeras als de basis van belangrijke ecosystemen en als een broedplaats voor nieuw leven en organismes. Maar ook als een metafoor; zitten we vast in het moeras, hoe navigeren we in dit onherbergzame gebied, en hoe creëren we veilige plekken om elkaar te ontmoeten? Dit alles met het kernidee van The Overkill in gedachte; hoe bereiken we samen een veilige, sociale en nieuwe toekomst door middel van spel, creativiteit en samenzijn.

Een belangrijk nieuw onderdeel van het festival is een LARP die gedurende het hele festival plaatsvindt. LARP staat voor Live Action Role Playing. Een live rollenspel dus, waar je zelf aan mee kan doen! Co-curator van het festival Kostis Stafylakis en kunstenaar Theo Triantafyllidis hebben het verhaal The Horde: Goblin Mode gecreëerd.

Naast een collectie aan indie- en multiplayer games en een selectie aan films en kunst, kom je ook speciaal voor het festival gecreëerde projecten tegen, zoals Tetardise van het Parijse collectief Cookie Collective. Deze groep doet onderzoek naar ‘alternatieve controllers’. Je speelt dus niet met een joystick die je kent van bijvoorbeeld Nintendo of Playstation, maar met nieuw bedachte systemen om het spel te verkennen en te besturen.

Een van de video kunstwerken die je op het festival tegenkomt is Abyssal Seeker van Joey Holder uit Londen. Haar werk draait om filosofische vragen over ons universum en de nog onbekende wereld van wetenschap, biologie en de interactie tussen mens en machine. Dit werk laat een reis onder water zien, naar een fictief zoutmeer op de bodem van de oceaan.

Een andere meeslepende installatie is het VR werk Liminal Lands, van Jakob Kudsk Steensen uit Denemarken. Zijn werken zijn eerder te zien geweest in onder andere de wereldberoemde club Berghain in Berlijn. In zijn project Liminal Lands brengt Steensen belangrijke energieën, zoals zon, zout, wind, water en bacteriën samen in een nieuwe, hybride realiteit. Door de kijker weg te sturen van het perspectief dat we allemaal kennen als mens, en daarvoor in de plaats de perspectieven te laten zien van planten, dieren en bacteriën, gaat er letterlijk een nieuwe wereld open. Samen met het geluid, volledig opgenomen op de zoutpannen van Salin de Giraud in Zuid-Frankrijk, brengt dit werk je helemaal mee in een nieuw, avontuurlijk rijk.

Dit is een kleine greep uit wat je kan verwachten op The Overkill Festival van 16 tot en met 19 november. Op de website is de volledige line-up te zien.

Niet alleen het team van Sickhouse stelt het festivalprogramma samen, dit jaar doen ze dat in samenwerking met de al eerder genoemde Kostis Stafylakis, maar ook met Erik Peters en Zuraida Buter als co-programmeurs. Zuraida, bekend van onder andere het Playful Arts festival en de Global Game Jam, co-cureert de collectie games op het festival, en op vrijdag de 17e organiseert zij een speels programma met lezingen en panelgesprekken met kunstenaars, gamemakers en meer. Erik Peters is een kunstenaar-onderzoeker die het gehele jaar door samen met Sickhouse het thema heeft onderzocht, parallel aan het thema van hun eigen onderzoek, en daaruit is een selectie performances en videowerken gekomen rondom het thema ‘water, vloeibaarheid en rollenspel’, die op het festival te zien is!


THE OVERKILL FESTIVAL
TIJDEN EN ALGEMEEN PROGRAMMA:

DONDERDAG 16 NOV (van 10:30 - 01:00)

Officiële opening om 19:00 met de curatoren en kunstenaars

Lancering LARP met Kostis Stafylakis en Theo Triantafyllidis

EXPO - LIVE PERFORMANCES - LARP - FILM

VRIJDAG 17 NOV (10:30 to 1:00)

Lezingen, panelgesprekken en gamedemo’s samengesteld in samenwerking met Zuraida Buter.

EXPO - LIVE PERFORMANCES - LARP - FILM - LIVE CODING NIGHT samengesteld door Cookie Collective


ZATERDAG 18 NOV (10:30 to 1:00)

NK Chillen - Finale, gepresenteerd door Derk Over

LARP Final Assembly

EXPO - LIVE PERFORMANCES - LARP - FILM - GAME SESSIONS - WORKSHOPS - FLUID- MODULAR NIGHT

ZONDAG 19 NOV (10:30 to 17:00)

EXPO - LIVE PERFORMANCES - FILM - WORKSHOPS - GAME SESSIONS


Let op, locatie is recent gewijzigd. The Overkill Festival vindt plaats op Korte Hengelosestraat 1 in Enschede


Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!