Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Tentoonstelling 'Birds of Paradise'

Start:11-05-2024 | 14:00 uur
Eind:22-06-2024 | 17:00 uur

Website:villadebank.nl
Locatie:Kunstruimte Villa de Bank, Enschede

Over de kunstenaar en de werken

Villa de Bank prestenteert werken van Bas Schippers in de tentoonstelling 'Birds of Paradise'. Bas Schippers vertelt zelf als volgt over zijn werken: "Contrast is de overkoepelende factor in alles wat ik doe in mijn praktijk. Dit is zichtbaar in zowel onderwerp als in techniek. Door te schilderen analyseer ik hoe dingen zich tot elkaar verhouden; ideeën en concepten in mijn hoofd en kwaststroken/beeldelementen in een schilderij."

"Schilderen komt voor mij van een plek van innerlijk conflict," aldus Bas Schippers. "Als kind kon ik mij nooit echt tot mijn leeftijdsgenoten verhouden. Alsof er een gedragscode bestond die voor iedereen de norm was maar waarvan ik de memo niet gekregen heb. Dat ik erg gevoelig en zacht was vanbinnen werd niet geaccepteerd, dit heeft bijgedragen aan mijn wens vanbuiten (fysiek) imposant te zijn. Dit spierenpak dat ik heb aangetrokken voelt als een rol, bijna als omgekeerde drag. Ik probeer zowel vanbinnen als vanbuiten dit pak te observeren. Ik zie de bodybuilding lifestyle die ik leef als een ongedocumenteerde performance die mijn schilderwerk informeert. Ik ben mijn eigen muze en probeer hyper-masculine eigenschappen zowel te bevestigen als onderuit te halen."

"Een grote bron van inspiratie voor mij is de klassieke beeldhouw en schilderkunst. Hoe het lichaam van een enkele action hero-esque figuur weergegeven en uitgelicht wordt in een grotendeels verlaten landschap in Francisco de Zurbarán zijn interpretaties van Hercules. Van de prachtige zacht bewolkte luchten in 18e/19e eeuwse Engelse landschapskunst tot de uit marmer gehouwen geïdealiseerde, semi goddelijke figuren uit de Griekse beeldhouwkunst. Deze klassieke invloeden worden in mijn beeldtaal geïntegreerd waar ze relaties aangaan met eerder verzamelde beelden met allen hun eigen symbolische significantie."

Het paard, engelen, en andere bekende thematiek als strategie

"Het paard fungeert in mijn werk als het perfecte voertuig voor een veelvoud van verhalen en of emoties. Paarden zijn in mijn ogen de perfecte balans tussen hard en zacht, mannelijk en vrouwelijk, zowel hun kracht en gracieusheid als de associaties met ze. Paardenmeisjes, elke veldslag tot aan de vorige eeuw. Ik streef er naar om te zijn zoals het paard, in balans."

"Engelen, zelden in vlucht, vleugels die bijna te zwaar en te groot ogen om mee te vliegen of is het het gewicht van hun immense spieren dat ze aan de grond houdt? De druk van het conformeren aan een traditioneel beeld? Toch stralen ze ook kracht uit, als een gevallen krijger in een veldslag. Gevallen uit de hemel en met een smak op deze aarde terecht gekomen. Zelf ook niet wetende hoe enigszins chocola te maken van al deze aardse regels/omgangsvormen en normen daardoor vervreemd en ontheemd."

"De onderwerpen die ik behandel in mijn kunst zijn al zo lang onderdeel van de kunst en cultuur en kunnen als een cliché beschouwd worden. Dit ga ik daarentegen niet uit de weg. Deze clichématige beeldbehandeling is een strategie om mijn eigen onzekerheden te onderzoeken. Door mijn persoonlijke innerlijke conflicten te externaliseren maak ik ze zichtbaar en probeer ik er een logica in te ontdekken."

Praktische informatie

Op zaterdag 11 mei wordt de tentoonstelling tussen 16.00 en 18.00 feestelijk geopend. Daarna is de tentoonstelling van woensdag t/m zaterdag te bezoeken tussen 14.00 en 17.00.

Espoortstraat 182

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!