Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Structuren, tonen en tijdelijkheid

Tentoonstelling van Onno Dirks in de Möllerwerf

Start:25-11-2023 | 14:00 uur
Eind:28-11-2023 | 18:00 uur

Website:mollerwerf.074pk.nl

Een verkenning naar het grensgebied fotografie – tekenenen – lithografie

Foto’s

Kort na het afstuderen aan de kunstacademie fotografeerde Dirks veel binnenruimtes van oude verlaten fabrieken in Twente, met licht en lichtval als onderwerp, de ruimte als zodanig ondergeschikt hieraan. In deze ruimtes maakte hij ook veel foto’s van verweerde oppervlakken, met tekenachtige verf en roestpatronen.
De laatste tien jaar is Dirks ook weer veel gaan tekenen, waarbij hij het grensvlak met zijn fotografie onderzocht. Hierbij functioneerde de fotografie als een soort kader en met het toevoegen van een tekening verkende hij de ruimte buiten deze kaders.

Dirks ziet fotografie vooral als een abstractie van tijd. De herkenbaarheid in het beeld, met een specifieke betekenis, is voor hem geen hoofdzaak,

Tekeningen en polaroid

Een dertigtal abstracte zwart-wit Polaroids, B-kwaliteit vanwege de door Dirks zo geliefde onvoorspelbaarheid van dit materiaal, gemonteerd op een tekening.
Polaroids van bomen gecombineerd met grafiet-rubbings (afwrijftekening) van diezelfde plek.
Een onderzoek naar patronen uit de natuur, schorspatronen, cirkels van stammen en takken.

De polaroids geven patronen van licht en donker weer en met tekenen worden deze patronen verder uitgewerkt. Soms is het proces andersom, dan wordt eerst de tekening gemaakt en daarna de foto.
Kiezen voor polaroid is voor Dirks een conceptuele keuze. De emulsie blijft deels instabiel, een verwijzing naar tijd en tijdelijkheid in de natuur.

Litho’s

Eind 2019 ontstond een langlopende lithografie-samenwerking met Haafkes/Undergroundpress. Met deze steendruk-techniek richtte Dirks zich aanvankelijk op een vertaling van zijn fotografische beeldtaal. Na een verkennende periode ontstonden hieruit pure abstracties in licht en donker. Met diverse soorten lithopotloden en -krijt, materialen en gereedschappen onderzocht hij de opbouw van tonen tussen zwart en wit. Een manier van werken waarin zijn fotografische manier van kijken herkenbaar is.

Zijn proces was vooral spelen met diverse tekentechnieken, inhakend op interessante mogelijkheden die al doende ontstonden, waarbij zachte transparante structuren in een tekenachtig handschrift ontstonden.
Het verscheuren van litho’s in flarden papier hoorde bij dit spelende proces met als doel deze naderhand weer te verwerken in een aantal complexe collages.

Inspiratie

Dirks inspiratiebronnen waren Rembrandt en Vermeer. In de schilderijen van Rembrandt lijken de geportretteerden ondergeschikt aan de lichtval. Het licht is het werkelijke onderwerp. Vermeer is voor hem een meester in perspectief en vlakverdeling.
Later is daar de Russische regisseur Andrei Tarkovski bijgekomen. Citaat: “Als je iets probeert te begrijpen stopt het kijken”. Tarkovski gaf strategieën voor het zoeken naar puur kijken, ervaren en verwonderen, zonder te categoriseren, oordelen en betekenis opleggen.

Biografie

Onno Dirks, geboren 1952 te Hengelo, is opgeleid aan de kunstacademie in Enschede, in 1989 afgestudeerd met een serie interieur-foto’s van binnenruimtes van verlaten, deels vervallen textielfabrieken in Twente.
Zijn werk is in binnen- en buitenland geëxposeerd, o.a. Galerie d’Argent, Macon, Frankrijk; fotogalerie, Museum of Fine Arts, Buenos Aires, Argentinie; Stadtgalerie Miskolc, Hongarije; Titanic Halle, Munster, Duitsland; De Maand van de Fotografie in Bratislava, Slowakije. Van deze laatste was hij tevens curator van een internationale fotografie expositie in Kosice.

Dirks heeft studiereizen gemaakt door de USA, Mexico en Europa en samengewerkt met kunstenaars uit andere disciplines.

Van twee series over verlaten binnenruimtes (van Hengelose instituten die moesten sluiten), zijn fotoboeken uitgegeven door uitgeverij Broekhuis, Hengelo : ‘Beelden van leegte’ (1991) en ‘Wat blijft is het beeld’ (1998).
Zijn werk is ook terug te vinden in een groot aantal publicaties

Onno Dirks is 30 jaar actief betrokken geweest bij tentoonstellingscommissies en kunstorganisaties, en heeft tentoonstellingen voor anderen ingericht. Op dit moment is hij lid van het kunstenaarscollectief 074pk / kunstwerkplaats De Möllerwerf in zijn woonplaats en het fotografencollectief ‘de geheime club van 7’.
Daarnaast heeft Onno Dirks 15 jaar gewerkt als instructeur Fotografie aan een MBO college Mode Media en Vormgeving en heeft hij lezingen gegeven over zijn werk.

Zaterdag 25 t/m dinsdag 28 november
openingstijden 14.00- 18.00 uur

Opening :
vrijdag 24 november om 17.00 uur

Kunstwerkplaats De Möllerwerf
7553 DS
Hengelo

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!