Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Gesloten: SONJA KOCZULA en PAULINE BARENDSE/JAN MATTHESIUS

Schilderijen, tekeningen en sieraden

Start:18-10-2020
Eind:31-12-2020

Website:www.beeldenaambeeld.nl
Locatie:Galerie Beeld & Aambeeld

Sonja Koczula (foto) ontwikkelt haar eigen vormen en symbolen. Tekens en sporen, maar vooral de kracht en beweging daarvan, zijn altijd het uitgangspunt in haar schilderijen en tekeningen. Ze interesseert zich vooral voor de dynamiek en zo ontstaan opmerkelijke kunstwerken met een bijzonder ruimtelijk effect. Monumentale donkere vormen zijn als ornamenten op een heldere ondergrond geplaatst. Expressie en kracht spatten van het doek. Tegelijkertijd verraadt de achtergrond de andere kant van Koczula; met subtiel kleurgebruik schept zij een geheimzinnige en lyrische gelaagdheid. Zo bevat elk schilderij twee werelden waarvan de ene duidelijk zichtbaar is en de andere bijna verborgen als poëzie aanwezig is.

Pauline Barendse en Jan Matthesius, beiden sieraadontwerpers, staan bekend onder de naam “Dubbelop”. Ooit apart van elkaar begonnen, met een voorliefde voor bijzondere technieken en materialen, ontstond er na een bijzondere ontmoeting een intensieve samenwerking. Samen nog steeds op zoek naar dat ene materiaal en hoe daarvan dat ene speciale sieraad gemaakt moet worden. Zij hadden een voorkeur voor goud en zilver, maar ook door andere metalen – zoals aluminium, titanium en tantaal – worden ze steeds vaker uitgedaagd. Met oude en nieuwe technieken tonen ze hun vakmanschap. Het is letterlijk dubbelop: goede vormgeving en optimale vakkennis.

Voor alle drie de kunstenaars geldt dat ze onderscheiden zijn met diverse prijzen, dat hun werk internationaal tentoongesteld wordt en dat hun werk inmiddels te vinden in publieke en particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Openingstijden:
wo. t/m za.: 10.00 tot 17.00 uur
do.: 10.00 tot 21.00 uur

Tentoonstelling verlengd tot einde van het jaar
De tentoonstelling “Sonja Koczula (schilderijen en tekeningen) en Pauline Barendse & Jan Matthesius (sieraden)” wordt verlengd tot het eind van dit kalenderjaar. Traditioneel sluit de Enschedese galerie Beeld & Aambeeld het kalenderjaar af met een tentoonstelling die geheel gewijd is aan het sieraad. Vanwege de coronacrisis wordt er echter dit jaar geen grote (internationale) sieradenshow georganiseerd.

Om toch in december het sieraad de gebruikelijke extra aandacht te geven wordt de tentoonstelling vanaf vrijdag 27 november 2020 aangevuld met de presentatie “winkeldochters”.

Een winkeldochter is een moeilijk verkoopbaar artikel dat lang in een winkel ligt. Door iedereen vergeten. Toch is het in sommige gevallen voor een klant interessant een winkeldochter te kopen omdat het vaak nog een oude prijs heeft. Door regelmatige opruimingen en assortimentswisselingen zijn winkeldochters, die dus jaren in een winkel liggen, in de meeste branches zeldzaam geworden. Winkels met een uniek assortiment, zoals een galerie of antiquariaat, hebben wél nog regelmatig te maken met winkeldochters.

Zo ook galerie Beeld & Aambeeld, waar zich in de uitgebreide collectie eigentijdse sieraden nog steeds stukken uit de vorige eeuw bevinden. Voor de komende decembermaand zijn deze winkeldochters geselecteerd, afgestoft en opgepoetst. Ze hebben een prominente plek in de tentoonstellingsruimte gekregen en het is aan de kijker vast te stellen of ze blijk geven van een tijdsbeeld of juist tijdloos lijken te zijn.

Oordeelt u zelf.

Met werk van o.a. Laura Bakker, Herman Hermsen, Charon Kransen, Lous Martin, Georg Plum, Tore Svensson en Jan Tempelman.

Galerie Beeld & Aambeeld
7511 GE
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!