Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Salon 1870 - 1900 l'art de la seduction

Start:08-09-2019
Eind:05-01-2020

Website:museumnohero.nl
Locatie:No hero, Delden

In 1863 reisde Napoleon III in eigen persoon af naar het tentoonstellingsgebouw Palais de l'Industrie in Parijs om de gemoederen te bedaren tussen een groep boze kunstenaars enerzijds en de jury van de jaarlijkse nationale kunsttentoonstelling anderzijds. De uitzonderlijk intolerante jury van Le Salon had kort daarvoor een groot deel van de ingezonden schilderijen afgekeurd. De schilderijen getuigden niet van een goede smaak én voldeden absoluut niet aan de conservatieve regels van de academische schilderkunst. Als compromis besloot Napoleon dat de afgekeurde schilderijen apart getoond werden op de zogenaamde Salon des Refusés.

Naakt

Een deel van die afgekeurde schilderijen toonde dames van lichte zeden en andere controversiële onderwerpen, bijvoorbeeld Le Déjeuner sur l’herbe van Manet. Naakt was echter niet de voornaamste reden dat deze schilderijen werden afgekeurd. Een groot deel van de goedgekeurde schilderijen toonde juist beeldschone naakte godinnen. Deze kunst kon ook Napoleon bekoren: hij kocht het schilderij De geboorte van Venus van Alexandre Cabanel (1823-1889), voor 40.000 francs aan voor zijn privécollectie. Museum No Hero toont een van de mooiste verzamelingen salonkunst uit deze spraakmakende periode. Oordeel zelf.

Wat is Le Salon?

Le Salon is de naam die wordt gegeven aan de jaarlijkse officiële tentoonstelling van het werk van de leden van de in 1648 opgerichte Académie royale de peinture et de sculpture in Parijs. De eerste tentoonstelling vindt plaats in 1648 en verhuist in de achttiende eeuw van het Palais Royal naar de Salon Carré van het Louvre, waar ook de naam ‘Le Salon’ vandaan komt. In de beginjaren is de tentoonstelling exclusief voorbehouden aan leden van die Academie, maar dat verandert in de negentiende eeuw. Le Salon wordt dan opengesteld voor iedereen die een werk wil inzenden. De werken worden vervolgens beoordeeld door een overwegend academische vakjury, waardoor vooral conservatieve kunst de boventoon voert op de tentoonstelling.

Hengelosestraat 2/4
7491 BR
Delden

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!