Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Reflectie en Beweging

Expositie Harrie Lammertink

Start:01-11-2022
Eind:31-12-2022

Website:www.facebook.com
Locatie:Koetshuis

Harrie Lammertink (geboren1939 te Hengelo) is autodidact en vertelt over zijn werk als kunstenaar:

"Het kunstwerk ” De Spijkermotor” tegenover Het Dijkhuis in Borne heb ik ontworpen. Dit relatief grote kunstwerk. De Spijkermotor is een kunstwerk waarbij de samensmelting van kunst en techniek centraal staat. Een andere inspiratiebron voor mij vormt bijzonder licht, waarbij met de ingebruikname van de electriciteitscentrale een uitvinding van Hofstede Crull Borne in 1896 letterlijk verlichting kon worden ervaren.

In het Koetshuis is nu een reeks van 4 werken te zien, waarbij acrylverf op doek is aangebracht in een duidelijke lijn van compositie kleurstelling en belijning. Er hangt ook een tweeluik met de titel ”Interpol” naar het architectonische ontwerp van het Interpol hoofdkantoor in Lyon. Ik werd geïnspireerd door een krantenartikel met een foto waarbij de voorzijde van dit gebouw door inval van de zon een prachtige reflectie van licht kreeg.

Ook tegenstellingen inspireren mij; door ze op één doek samen te brengen wordt het werk interessant. Denk bijvoorbeeld aan weergave van stilstand en beweging, het samenvoegen van licht en donker, van strakke lijnen en vloeiende vormen en het opnemen van meerdere richtingen in het werk.

Nog een inspiratiebron is iets wat me opvalt en je wordt geraakt, maar weet niet waarom. Dat geldt bijvoorbeeld voor “Het Bamboebos” dat ik eens bezocht in Frankrijk. Een vertaling van dit bos is ook in het Koetshuis te zien. Opvallend is hoe langer je kijkt naar de verticale lijnen de (bamboe bomen) hoe meer het lijkt of ze opstijgen.

Ook zijn er twee werken met uitvergrote details van de spijkermotor. Door de cilindrische vormen van de spijkermotor en de schalmen van de kettingen op het doek bewust op andere plekken te plaatsen, ontstaat er een nieuwe compositie waarbij de onderdelen lijken te bewegen.

Vooraf maak ik een aantal schetsen om te bepalen waar welke specifieke vorm moet komen en wat er aan vormen weg moet of juist moet worden toegevoegd om die logische en kloeke compositie van belangrijke vormen te realiseren. Kunst is voor mij het anders durven en kunnen bekijken. Door de vlakken met witte lijnen af te werken ontstaat een krachtige industriële compositie waarbij “less is more” de hoofdmoot vormt. De verbluffende eenvoud is dan ook wat ik met deze werken tot uitdrukking breng."

Marktstraat 23
7622 CP
Borne

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!