Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Re-Generations

B93 Carte Blanche maart #2 door ARE artist-in-residence Anya Palamartschuk.

Start:22-03-2023
Eind:29-03-2023

Website:areholland.com
Locatie:B93

Maart staat in het teken van de tentoonstellingen van de artist-in-residence gasten van ARE. De Carte Blanche heeft daardoor deze maand twee openingen. Bij deze nodigen we u van harte uit bij B93 voor de Carte Blanche expositie 'Re-Generations' van Anya Palamartschuk. Anya is speciaal geselecteerd voor de Robot Theatre Lab artist-in-residence in samenwerking met Edwin Dertien.

Opening: 22 maart, 20:00 - 23:00

Na de opening is de tentoonstelling t/m 29 maart op afspraak te bezoeken. Maak een afspraak via: anya.palamartschuk@gmail.com (EN) of areholland@gmail.com (NL).

Wees welkom bij het multidimensionale diner, ga zitten en zie hoe rituelen zich door elke generatie heen weven. ‘Re-Generations’, gepresenteerd door ARE en B93, is een samenwerking tussen ARE artist-in-residence Anya Palamartschuk en roboticus Edwin Dertien. De tentoonstelling focust zich op wortels en reflecties, waarbij haperende panorama's van herhalende patronen uit de natuur verder worden verwrongen.

De met technologische processen gemanipuleerde beelden verweven patronen tussen natuur, technologie en collectieve psychologie om de ceremoniële en bijna mechanische aard van diepgewortelde rituelen te laten zien.

De gelaagde installatie is een 'serendipiscape', een woord wat voor dit project is bedacht door Chat GPT. Serendipiteit staat voor het vinden van iets waar je niet naar op zoek was. In die context is een serendipiscape een landschap of locatie die een toevallige ontmoeting van ideeën op gang brengt. In deze tentoonstelling wordt het publiek uitgenodigd om plaats te nemen en dwalend een eigen reis door de serendipiscape te volgen.

Dit project combineert ideeën van zich herhalende technologische processen en obsessieve menselijke aard. Waarbij in eerste plaats rituelen vergeleken worden die zowel tot religieuze uitvoeringen als OCS-routines behoren. Dit manifest van ideeën onderzoekt hoe patronen van elke generatie overgaan op de volgende, en creëert cyclische caleidoscopen van herhaalde dwanghandelingen.

Kunnen we de cycli van rituelen doorbreken die zogenaamd het toeval zouden moeten bestrijden en onze angst voor het moeten noodlot sussen? Hoe maak je je los van diepgewortelde dwanghandelingen die elke keer met het samenzitten aan de eettafel toenemen?

De samenwerking tussen installatiekunstenaar Anya Palamartschuk en roboticus Edwin Dertien maakt deel uit van de Robot Theatre Lab residency. Dit is een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma van twee maanden bij XPO en ARE. Met Anya's achtergrond in wassen sculpturen en projectie-installaties, en Edwin's achtergrond in knutselen en robotica, hebben deze makers samen manieren gevonden om verhalen te vertellen via een reeks interdisciplinaire technieken. Waaronder technieken als 3D-kleiprinten, lasersnijden, robotica en borduurmachines, hierbij is ook samenwerking gezocht met het FabLab van Tetem.

Anya is een multidisciplinair beeldend kunstenaar met Britse, Oekraïense en Spaanse roots. Hun praktijk concentreert zich op het creëren van projectie-doolhoven die installatie en beeldtaal combineren zodat een publiek naar binnen kan lopen. Spelend met schaal en zwaartekracht, transformeren deze ruimtes 2D-beelden in 3D-labyrinten die de regels van de wereld abstraheren om nieuwe regels de ruimte te geven, vervreemding te verdedigen, het opnieuw te verwilderen van het lichaam, helende ruimtes in de natuur te bieden en het publiek de kans te geven de wereld achter hen te vergeten. Anya gelooft dat met het vertellen van verhalen de meest persoonlijke ervaringen ook de meest universele impact kunnen hebben. De werken van Anya onderzoeken deze verbinding, die we allemaal hebben.

Edwin Dertien is een creatieve roboticus, ingenieur, maker, opvoeder, knutselaar en performer - en is onlangs het Robot Theater Lab begonnen als een poging om al zijn interesses te bundelen (al was het maar om nog meer nieuwe interessante dingen te vinden om te doen en te maken).

B93
7511 ZE
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!