Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Oyfo Techniekmuseum presenteert de tentoonsteling trijp

De geschiedenis van de Hengelosche Trijpweverij en Felt Sense van Dafna Maimon

Start:16-02-2024 | 10:00 uur
Eind:24-08-2024 | 17:00 uur

Website:www.oyfotechniekmuseum.nl
Locatie:Techniekmuseum Oyfo

Bezoek vanaf 16 februari de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum. Ontdek hoe dit exclusief soort velours uit Hengelo de textielwereld veroverde en begeerd werd in paleizen, theaters en zelfs de Titanic!

Vroeger kon je er in Twente niet omheen: Trijp. Een speciaal en exclusief soort velours die tussen 1901 en 2000 werd gemaakt door de Hengelosche Trijpweverij. Vanaf 16 februari bezoek je de tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum waarbij je kennis maakt met bijzondere patronen en vooruitstrevende ontwerpers. Je ontdekt hoe het verleden van deze fabriek is verweven met de geschiedenis van Hengelo. Voel, kijk en ervaar!

In de speciale trijpweverij in Hengelo werd de stof geweven en werd er met stoom patronen in gewalst. Deze bijzondere productiemethode kostte veel tijd en energie en was daarom erg exclusief. Trijp was een zeer luxe stof en werd daarom veel gebruikt voor het decoreren van belangrijke zalen en paleizen. Zelfs in de Titanic werd de Hengelosche trijp gebruikt! Wat weten we eigenlijk nog over dit onderbelichte onderdeel van het Twents textielverleden? Hoe werd de stof precies gemaakt, en wat maakte de weverij zo bijzonder? Dat ontdek je in de kleurrijke en interactieve tentoonstelling Trijp!

Oyfo Techniekmuseum heeft enkele objecten uit de Hengelosche Trijpweverij in de collectie, maar een belangrijke aanleiding voor deze tentoonstelling is het onderzoek dat Hengeloër Gert Banis (71) de afgelopen jaren deed naar deze fabriek. Hij schreef hierover het boek Hengelo Velours, dat tijdens de opening van de tentoonstelling op 15
februari officieel wordt gepresenteerd.

De combinatie van ambacht, kunst en techniek wordt ook zichtbaar in de tentoonstelling Felt Sense die gelijktijdig van start gaat in Oyfo Kunstpodium. De Finse kunstenaar Dafna Maimon liet zich inspireren door ‘trijp’ en toont tekeningen, video’s en zachte sculpturen in een zachte en toegankelijke installatie.

Kijk op de website van Oyfo voor de entreeprijzen.

De opening

Donderdag 15 februari om 16.00 uur wordt de nieuwe tentoonstelling Trijp bij Oyfo Techniekmuseum en Oyfo Kunstpodium officieel geopend. Oyfo nodigt u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn!

Het programma is als volgt:
16:00 uur: Onthaal met drankje
16:15 uur: Welkomswoord namens directeur & opening panelgesprek
16:30 uur: Panelgesprek met Gert Banis (auteur van het boek Hengelo Velours) Dafna Maimon (beeldend kunstenaar van Felt Sense) en Josine Sibum Siderius ( Hoofd Publiek & Presentatie Oyfo)
17:00 uur: Opening Tentoonstelling door Wethouder van Cultuur Marie-José Luttikholt.

Hierna kun je de tentoonstelling Trijp bekijken.

Om aanwezig te zijn bij de opening moet je je voor 8 februari hier aanmelden.

Floris Hazemeijerstraat 300 Hengelo

Hengelo

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!