Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

OUR PLAGUE YEAR

Jozef de Bot, Margreet Hajee, Grietje Bouman & Iris Poljan, Cyril Wermers.

Start:15-04-2021
Eind:27-06-2021

Website:www.utwente.nl
Locatie:Vrijhof

Vanwege de momenteel zeer beperkte toegang van onze expositieruimtes door de lockdown, hebben we besloten deze expositie online te laten plaatsvinden. Mochten er tussentijds versoepelingen komen dan laten we dat via onze sociale media weten.

Het begon allemaal met: "Anticipatory Moral Imagination in Corona Times: A Study Based on Drawings", door Anneke Sools (psychologie) en Yashar Saghai (filosofie) beide van de Universiteit Twente. Een studie gebaseerd op tekenen van kunstenaar Judith Schepers.

Toen gedurende de loop van dit onderzoek contact werd gelegd met Vrijhof Cultuur, resulteerde dat in een extra tentoonstellingsproject waarin we deze dilemma's op verschillende manieren benaderen en waarmee we verbindingen mogelijk willen maken tussen onderzoek en kunst. Tussen studenten, onderzoekers, kunstenaars en (online) bezoekers.

Tijdens de Corona-crisis werden we allemaal geconfronteerd met nieuwe persoonlijke of collectieve morele dilemma's waarmee we nog niet waren geconfronteerd: moet je een begrafenis wel of niet bijwonen? Moeten we een beleid onderschrijven dat de toegang tot winkels of openbaar vervoer beperkt tot mensen met een vaccinatiecertificaat?

Onderzoekers Anneke Sools (psychologie) en Yashar Saghai (filosofie) van de Universiteit Twente namen deze dilemma's op en begonnen er een onderzoek omheen: "Anticipatory Moral Imagination in Corona Times: A Study Based on Drawings". In deze studie werkten ze samen met kunstenaar Judith Schepers om tekeningen te maken met mogelijke dilemma's, van vertrouwd tot futuristisch, om de verbeeldingskracht te stimuleren over morele kwesties in de toekomst en hoe daarmee om te gaan. Tekeningen zijn rijk en dubbelzinnig om deelnemers in staat te stellen hun verhaal te verzinnen over wat er in elke situatie op het spel staat en zich voor te stellen hoe ze het zouden aanpakken: hoe zou u reageren? Wat zie je gebeuren op de tekeningen? Welke dilemma's zie je en wat betekenen ze in je leven?

De kunstenaars in deze (online) tentoonstelling zijn gekozen vanwege hun verschillende, heel eigen, manieren om met sommige Corona-jaar dilemma's om te gaan.

* Jozef de Bot (Hengelo) maakte zoals ieder jaar een online jaarverslag. Hij is een toeschouwer, tekenaar, schilder. Hij kijkt en registreert. Paasvuren die niet worden aangestoken, carnavalsoptochten van 2 personen, overledenen, niezen, airconditioners...

* Margreet Hajee (Deventer) heeft (tijdelijk?) Haar manier van werken veranderd. Met een borduursel aan de ontbijttafel, kijkend naar het brood op tafel, legde ze de link in haar hoofd... en begon op brood te borduren. Wat begon bij teksten op brood is nu bijna boetseren geworden. Broodje klei.

* Grietje Bouman & Iris Poljan (Winterswijk & Zagreb) bevonden zich in een soort lethargische toestand toen de lockdown werd opgelegd. Tijdens een online chat groeide het idee om elkaar elke dag ziele-roerselen te sturen per e-mail.

* Cyril Wermers (Enschede) hij is een echte "mensenfotograaf", je ziet hem elke dag wel ergens op straat in Enschede. Maar tijdens een lockdown is er eigenlijk niemand op straat ... wat doet dat met de manier van fotograferen?

Vrijhof
7522 NM
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!