Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Other Stories Art Tour

Enschede krijgt nieuwe kunstroute otherstoriesarttour.nl

Start:11-10-2022 | 08:00 uur
Eind:11-10-2022 | 10:00 uur

Website:otherstoriesarttour.nl
Locatie:Regenboogontbijt Stadhuis

Op 11 oktober 2022 wordt het nieuwe initiatief Other Stories Art Tour gepresenteerd tijdens het regenboogontbijt in het stadhuis van Enschede. Anders dan bij traditionele kunstroutes gaan de verhalen op de website otherstoriesarttour.nl niet over de kunst of de kunstenaar, maar geeft de kunst aanleiding tot nieuwe verhalen van kunstenaars en mensen die rondom de kunstwerken leven, wonen en werken.

Speciale aandacht is er voor ‘other stories’ van minderheidsgroepen zoals de LHBTQ- gemeenschap, etnische minderheden en mensen met een beperking, omdat dit perspectief zo vaak wordt vergeten. Maar iedereen is welkom om een verhaal, geïnspireerd door een kunstwerk in de buitenruimte, te delen via de website otherstoriesarttour.nl.

9 nieuwe verhalen
De drie initiatiefnemers zijn kunsthistorica Gemma Boon, videokunstenaar Viktoria Gudnadottir en theatermaker en dichter Regine Hilhorst. Zij trappen af met 9 zelfgemaakte of geschreven 'other stories', waarin zij in woord of beeld nieuwe context geven aan bestaande kunst, zonder zich te laten beperken door de huidige conventies en normen. Zo schreef Hilhorst drie nieuwe gedichten bij drie kunstwerken in de stad, maakte Gudnadottir drie nieuwe videowerken bij bestaande kunstwerken en schreef Boon drie verhalen, waarbij zij bewust koos voor een combinatie van een kunsthistorisch perspectief en persoonlijke anekdotes. Boon, Gudnadottir en Hilhorst hopen hiermee anderen te inspireren hetzelfde te doen, op een manier die bij hen past. De wens is om, samen met de inwoners van de stad, in de komende drie jaar de naar schatting 200 kunstwerken in Enschede te voorzien van nieuwe verhalen in woord en beeld.

Hoe werkt het
Other Stories Art Tour is geen traditionele kunstroute met een vaste route en een routekaart. Voortdurend worden nieuwe verhalen toegevoegd. Er zijn twee manieren om de verhalen en kunstwerken die onderdeel zijn van Other Stories Art Tour te verkennen. Toevallige passanten en mensen die bewust op zoek gaan naar de nieuwe verhalen bij de kunstwerken, worden direct naar de juiste pagina op de website geleid wanneer zij de QR-code scannen die bij het kunstwerk in de buitenruimte is geplaatst. Daarnaast is het mogelijk om vanuit huis alle verhalen rondom de kunstwerken die tot nu toe zijn gepubliceerd te leren kennen via de website otherstoriesarttour.nl. Er wordt bovendien verkend of de kunstwerken waarbij nieuwe verhalen zijn toegevoegd, ook via Google Maps ontsloten kunnen worden.

Inclusief
Omdat de initiatiefnemers streven naar een zo inclusief mogelijke manier van het delen van verhalen rondom kunst, wordt er geëxperimenteerd met video en audio- beschrijvingen van kunstwerken, waardoor mensen die niet in staat zijn om het kunstwerk in de buitenruimte te bezoeken of te bekijken, bijvoorbeeld door een beperking, toch toegang krijgen tot de content. Ook wordt de website tweetalig: Engels en Nederlands, om zo ook toegankelijk te zijn voor onze internationale studenten en andere mensen die het Nederlands niet beheersen.

Pilot
Op 11 oktober wordt de pilot van otherstoriesarttour.nl gepresenteerd tijdens het regenboogontbijt. Vanaf dat moment werkt het team voortdurend aan verbeteringen, uitbreidingen en toegankelijkheid.

Nieuwe verhalen
De website nodigt uit om nieuwe verhalen in te sturen. Verhalen over bv. de eerste kus bij een kunstwerk of een persoonlijk verhaal over de impact die een kunstwerk heeft gehad. Al deze verhalen worden door Boon geredigeerd en, wanneer ze aan de voorwaarden voldoen, toegevoegd aan de website. Een briljante schrijver zijn hoeft niet, de verhalen worden indien nodig herschreven. Nieuwe verhalen kunnen ingestuurd worden via otherstoriesarttour.nl of deel jouw verhaal via Instagram @otherstories_arttour.

Stadhuis Enschede
7511 HC
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!