Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Opening eerste expositie Twentse Realisten

Start:09-01-2024
Eind:13-02-2024

Website:www.twentserealisten.art

Twentse Realisten openen hun eerste groepsexpositie in Filmhuis Concordia!

Over de expositie

Als je aan Realisme denkt komen bij liefhebbers al snel namen van beroemde 19e eeuwse schilders naar boven. Namen zoals Gustave Gourbet, Édouard Manet, Jean-Bapiste Corot, Ilja Repin, Jozef Israëls of John Singer Sargent. Het waren allemaal meesters in hun vak, het kunstschildersvak. Met de komst van nieuwe verven en kleurpigmenten gecombineerd met het technische vakmanschap werden werken van deze schilders alom gewaardeerd.

In de tweede helft van de twintigste eeuw verschoof de aandacht steeds meer naar moderne, conceptuele kunst. Waardevolle vakkennis dreigde verloren te gaan. Een aantal – voornamelijk in het noorden van Nederland actieve – kunstenaars hebben in Groningen de Klassieke Academie opgericht, waardoor vakkennis van de oude meesters bewaard is gebleven en dus overgedragen kon worden.

Na aanleiding van de voortrekkersrol van Bryan Rietman hebben een aantal schilders zich verenigd als Twentse Realisten: Eveline Lugard, Henk Uitslag, Mark de Kok, Cihan Gerçek en (oud-)stadsdichters Wouter Munsterman en Jos Eertink. Het achtste lid is de Enschedese kunstenaar Maarten Dalstra, die recent – net als Mark – afstudeerde aan de Klassieke Academie in Groningen. Eerder richtte Henk Uitslag een website op om het gedachtegoed en werk in de stijl van de Twentse Realisten onder de aandacht te brengen: www.twentserealisten.art. Nu treden de Twentse Realisten voor het eerst naar buiten met een volwaardige expositie in het Filmhuis Concordia. Daarbij wordt werk van elk groepslid getoond.

De opening van de expositie vindt dinsdagavond 9 januari 2024 plaats bij Concordia aan de Oude Markt. De expositie – in het trappenhuis naar de filmzalen – is toegankelijk tijdens openingsuren van Concordia, van 9 januari tot en met 13 februari 2024. Het gaat om olieverfschilderijen in de stijl van het Noordelijk realisme, van herkenbare landschappen tot mysterieuze stillevens. De betovering van film en stilstaand (geschilderd) beeld gaan volgens de Twentse Realisten goed samen.

Over de Twentse Realisten

Onder begeleiding van Twentse Realist Bryan Rietman, die afstudeerde aan de Klassieke Academie in Groningen, kregen de technieken van de oude meesters in 2013 voet aan de grond in Hengelo. Bryan begon in de Hengelose binnenstad met het geven van lessen in klassieke schildertechnieken. De lesruimten veranderen door de jaren heen een aantal keren, maar de (schilder)principes bleven hetzelfde.

Vorig jaar, op dinsdag 23 mei, hieven acht figuratieve schilders het glas bij De Verééniging in Hengelo. Ze vierden de oprichting van de Twentse Realisten, een groep kunstzinnige geestverwanten die schilderen in de stijl van het Noordelijk Realisme. Na een korte zoektocht kunnen de Twentse Realisten dankzij de hulp van Cultuurcoach Enschede Jacintha Blom hun eerste expositie aankondigen: vanaf dinsdag 9 januari in Concordia aan de Oude Markt 15 te Enschede.

Oude Markt 15

Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!