Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Online: Playbour City Engines

digitale interactieve playground, gemaakt door ontwerpersduo The Rodina

Start:01-06-2021
Eind:08-03-2022

Website:tetem.nl
Locatie:Tetem

De grenzen tussen werk en vrije tijd vervagen en gaan steeds meer in elkaar over. We zijn in toenemende mate verbonden in een multi-internet realiteit. Dit schemergebied tussen werk en spel wordt ‘playbour’ genoemd. We zijn allemaal spelers in deze online game geworden. Wat gebeurt er met het spel en het speelveld in een omgeving waarin ons gedrag continu data produceert en waarin de interactie tussen onszelf en de stad digitaal en zelfs virtueel geworden is?

Playbour City Engines is een digitale interactieve playground, gemaakt door ontwerpersduo The Rodina. In deze virtuele spelomgeving ervaar je hoe werk en spel in elkaar opgaan. Gefascineerd door de virtuele stad als speeltuin – als gevolg van automatisering, gamification en datacollectie – richt The Rodina zich op de transformatie van (online) openbare ruimtes tot speellocaties. Wat vroeger geheel buiten de grenzen van het werk viel – zoals vrije tijd en familietijd – wordt door verschillende digitale platforms instrumenteel ingezet. Als we steden beschouwen als ecologieën die steeds afhankelijker worden van online communicatie en automatisering, dan worden alle burgers langzaam omgevormd tot spelende arbeiders die informatie, data en afbeeldingen produceren. Door deze fundamentele verschuiving in de rol van de bewoners verandert de stad in een netwerk van verschillende sensoren, technologieën en onderliggende infrastructuren.

Voor de tentoonstelling, die volledig online is, heeft The Rodina in opdracht van Tetem een interactieve virtuele speeltuin gemaakt. Het publiek kan de tentoonstelling en de 3D-ruimtes makkelijk ervaren zonder extra programma’s op de computer te moeten installeren. Meerdere gebruikers kunnen naar binnen ‘lopen’ en in de digitale speeltuin van Playbour City Engines spelen.

Playbour City Engines wordt op woensdag 17 juni om 20.00 uur gelanceerd met de eerste grote 3D-ruimte en een live rondleiding door The Rodina. Gedurende de tentoonstellingsperiode wordt elke maand een nieuwe 3D-omgeving geopend. Iedere omgeving opent weer een nieuwe laag van het onderzoek van The Rodina naar de werking van de mechanieken van Playbour City.

Stay tuned voor meer nieuws over de lancering en de streaming link.

Playbour City Engines is ontwikkeld binnen de programmalijn Driving Technology van Tetem. De tentoonstelling bouwt voort op het doorlopende onderzoek van The Rodina naar performativiteit in kunst en ontwerp en de gedeelde vraag hoe we verbondenheid en gemeenschappelijkheid kunnen opbouwen via digitale platforms.

Chapter I: Transaction Party https://tetem.nl/event/playbou...
Chapter II: The Elephant in the Room https://tetem.nl/event/chapter...

Stroinksbleekweg 16
7523 ZL
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!