Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Monument Levenslicht, Daan Roosegaarde

Nationaal Comité 4 en 5 mei en Gemeente Enschede presenteren: Lichtmonument.

Start:28-01-2020
Eind:06-03-2020

Website:www.concordia.nl
Locatie:Concordia

In januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt, verweven met licht als symbool voor hoop. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Na de tijdelijke expositie in Concordia krijgt een deel van de 104.000 lichtgevende stenen een pernamente plek in de Enschedese synagoge.

De landelijke opening is op donderdag 16 januari 19.00 uur in Rotterdam.
Op zondag 26 en maandag 27 januari zijn de stenen te zien bij de synagoge in Enschede, met een besloten opening op 26 januari. Wethouder Jeroen Diepemaat zal daar samen met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap de officiële openingshandeling verrichten.
Vanaf dinsdag 28 januari zijn de stenen te bezichtigen bij Concordia aan de Langestraat 56.

(fotocredits: Marco de Swart)

Concordia | Beeldende kunst
7511 HC
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!