Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Metamorfopsie

Mia van Jeveren, createur, schildert zoals zij de wereld nu waarneemt

Start:01-03-2020
Eind:01-03-2020

Website:www.kulturhushaaksbergen.nl
Locatie:Kunstzaal Achterom, Haaksbergen

Metamorfopsie is geen grappig woord. Het betekent een ernstige oogaandoening. Vele beroemde schilders is iets dergelijks met hun ogen overkomen, maar hun werk werd, desondanks, boeiender en veelzeggender. Dit geldt zeker ook voor de schilderijen van Mia van Jeveren. Sinds 2016 neemt zij de wereld anders waar. “Ik zie de diepte plat, als een illusie. Maar niet getreurd, ik schilder.”

Opgegroeid op de Veluwe begon Mia met 16 jaar aan haar kunstopleiding op de Rietveldacademie Amsterdam en vervolgde deze op de AKI te Enschede (1990).
Tegen de conceptuele mores van de jaren ’90 in bleef Mia figuratief en in olieverf werken. Zij hield van het licht en donker, zoals de schilders in de Gouden Eeuw dit gebruikten.
Naast succesvolle exposities, werken in opdracht, als tekendocent, of als educator bij De Museumfabriek en Rijksmuseum Twenthe in Enschede, is Mia createur in de ruimste zin.
Haar oeuvre, grafisch- en olieverf, bestaat veelal uit grote werken, vaak met veel donker, die een voelbare emotie uitstralen. Empatische portretten van mens en dier, ook zelfportretten. Het portret van Willem Wilmink, uit de serie stamgasten, hangt permanent in de schrijversgalerij van het Letterkundig Museum in Den Haag.

Mia van Jeveren schildert de laatste jaren op kleiner formaat, wat haar werk intenser maakt. Tijdens het schilderen gaat zij in dialoog met haar werk. Haar filosofische geaardheid is in al haar werken herkenbaar. In alles zit de zucht naar het geheim van het leven zelf.

Jacqueline Hoogeveen, oud docent aan de AKI, opent de expositie “Metamorfopsie” op zondag 1 maart om 14.30 uur.

De expositie “Metamorfopsie”, vindt plaats van zondag 1 maart tot en met zondag 19 april 2020 in de Kunstzaal Achterom, onderdeel van het Kulturhus Haaksbergen, Blankenburgerstraat 40-42, 7481 EB Haaksbergen. Ingang via Sterrebosstraat 2, (parkeerplaats Coöp).

Openingstijden zijn op zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 16.30 uur en tijdens de pauze van theatervoorstellingen en films.

foto Marieke Bolink

Kunstzaal Haaksbergen
7481 EA
Haaksbergen

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!