Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Met het oog op sloop

Open monumentendag Minkmaatateliers

Start:11-09-2021
Eind:12-09-2021

Website:minkmaatateliers.nl
Locatie:MInkmaat Ateliers

Stichting de MINKMAATATELIERS toont tijdens de monumentendagen een serie stadsgezichten van de Enschedese schilder KLAAS BERNINK. Hij maakte de schilderijen in de jaren 70 van gebouwen die, bewust of onbewust, door speculatie en ambitieuse stadsvernieuwingplannen, verwaarloosd werden. s’Morgens vroeg als alles nog stil is , fietst Klaas door de stad en voorziet hoe onherstelbaar het zal zijn als alles gesloopt wordt. Met zijn schilderijen hoopt hij de mensen met de neus op de feiten te drukken, zoals hij in een interview met Paul Diemel in dagblad Tubantia van juli 1973 zegt. Schilderde hij de stedelijke taferelen eerst nog op eigen initiatief, later zal hij in het kader van de BKR ( beeldende kunstenaars regeling} de gemeente Enschede bedienen vanuit hetzelfde uitgangspunt. Het gerucht ging dat wanneer Klaas een schilderij klaar had , het pand gesloopt kon worden.

Gastcurator en kunstenaar Paul Hajenius kwam in 1970 voor een opleiding aan de AKI in Enschede wonen. Hij maakte de teloorgang van de stad van zeer nabij mee. Een kamer in een afdakswoning, op een deels gesloopte lage Bothofstraat 104, vlak tegenover een fabriek van van Heek. Op het huisje prijkt een bord “onbewoonbaar verklaard” . Buurman is lompenkoopman Koen Pril. Zijn kennismaking met het werk van Bernink stamt uit het jaar 1980. Als protest tegen de manier hoe de gemeente Enschede met de BKR om gaat, schildert hij in een nacht samen met collega Sjoerd van der Veen, 5 schilderijen in de stijl van Bernink. Hajenius constateert 40 jaar later dat het uitgangspunt van Klaas Bernink jammer genoeg nog steeds actueel is. Middels deze bescheiden expositie wil Minkmaatateliers een WAKE UP CALL doen aan bestuurders en bewoners van deze stad om nog zorgvuldiger met zijn/haar omgeving om te gaan.

Geexposeerde werken: Villa Kleiboer…..Oude badhuis…..cafe Lindenhof……Oude politiebureau…Stationsplein 15….Veenstrat 22-32….patatkraam Voortsweg…. Gasfabriek…. Espoortstraat 222….Koningsstraat

De expositie is beide dagen te bezoeken tussen 10.00 – 17.00 uur. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Minkmaatstraat 15A
7514 EA
Enschede
Tel: 053 – 300 111 8

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!