Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

MeetUs

I.s.m. Concordia

Start:31-05-2024 | 18:30 uur
Eind:31-05-2024 | 20:30 uur

Locatie:Concordia Kunstruimte

MeetUs is dé netwerkbijeenkomst voor alle kunstenaars en andere creatieve geesten in de regio Enschede. We voeden je maag én je brein met veganistische soep en inspirerende sprekers, en geven alle tijd om te netwerken, ideeën te bespreken, projecten te delen en je werk te tonen op het open podium.

Gastspreker van vanavond kunstenaar, cultuureducator, inlfuencer en zelfbenoemd ongenuanceerd moraalridder Mignon Nusteling maakt haar eigen (mentale) gezondheid bespreekbaar voor een breed publiek en snijdt zonder gêne onderwerpen aan als (haar) autisme, cyberbullying, psychose, dwang en stigma.

Hoe maak je autisme bespreekbaar in de kunstwereld, hoe is het om te werken als kunstenaar met een beperking, is het een belemmering of biedt het kansen? Hoe vertel je erover aan kunstenaars die hier niet mee te maken hebben, ervaren zij en jij de (kunst) wereld verschillend?
Hierover vertelt Mignon tijdens MeetUs, temidden van de opbouw van de expositie van KyoElbers, die net als Mignon met dit thema bezig is. Kyo exposeert in het AKI fine arts paviljoen project en is geïnteresseerd in kunst in relatie tot autisme en A.D.H.D.: “Het hoofddoel van mijn project is om te ontdekken hoe ik een treffend beeld kan creëren van het leven met autisme en A.D.H.D door middel van kunst. Deze beelden zal de toeschouwer doen verwonderen en leren over onze belevingswereld en mensen met deze diagnose de mogelijkheid geven zich erin te herkennen”.

“Autisme lijkt hip. Misschien door de valse connotatie dat het een aandoening is voor ‘hoogfunctionerenden’. Daarom zeg ik wel eens dat het gestigmatiseerde borderline de marketeers van het autismespectrum nodig heeft. Autisme lijkt in de media vooral te gaan om generiek-menselijke zaken als overprikkeling, duidelijkheid en schattige eigenschappen zoals meerdere drankjes bestellen. Maar het is meer.

Het is soms zo hard tegen de muur bonken dat je jezelf een blauw oog slaat. Het is soms dagen niet eten. Of juist teveel van hetzelfde. Het zijn soms psychotische klachten. Het is soms zware medicatie waardoor je lichaam veel te verduren krijgt. Het is soms tics waardoor je ontstekingen krijgt. Het is soms therapie op therapie, terwijl je weet dat de wereld alleen maar erger wordt. Het is soms depressie en angstaanvallen. Het is soms uitzichtloos.

En hoewel mijn lieve vriend altijd zegt: “Je bent moeilijker voor jezelf dan je denkt voor anderen te zijn,” ben ik altijd bang dat hij me ooit inruilt voor iemand die ‘normaal’ is.

Dus wil je per se mijn ‘cute autistic traits’? Neem dan ook mijn blauwe plekken, vitaminetekorten, onzekerheid en tics.”

Mignon op haar instagramaccount @mignonnus

Programma:

18:30-19 inloop met veganistische soep en brood

19-20h Mignon Nusteling

20-20:30 netwerkborrel

Welkom!

Langestraat 56
7511 HC
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!