Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

“Lingering Echoes” van Sjoerd van Acker

Start:30-11-2023
Eind:07-04-2024

Website:tetem.nl
Locatie:Tetem, Enschede

Sjoerd van Acker maakt in Lingering Echoes gebruik van interactieve VR-technieken om te onderzoeken wat er gebeurt als we de onzichtbare tijdsdimensie betreden, samen met alle deelnemers die er al zijn geweest en die nog moeten komen.

Wij mensen hebben geen grip op de dimensie “tijd”. Wij kunnen alleen het stukje tijd ervaren waar we nu in zitten. Met onze herinneringen kunnen we terug naar het verleden. En met onze verbeelding naar de toekomst. Sjoerd van Acker onderzoekt in Lingering Echoes wat er gebeurt als we deze onzichtbare dimensie betreden, samen met alle deelnemers die er al zijn geweest en die nog moeten komen.

De VR-installatie is een vierdimensionale hypercube die deelnemers in contact brengt met de toekomst en het verleden. Er ontstaat een choreografie die constant verandert en evolueert. Dat maakt iedere VR ervaring in deze installatie uniek. Een persoonlijke momentopname in het heden, aangevuld met de wegstervende echo’s van anderen en een versmelting met een mogelijke toekomst.

Het werk van Sjoerd sluit aan bij Tetem’s programmalijn Society 5.1. In deze programmalijn onderzoeken Tetem – samen met makers – welke consequenties onze keuzes hebben voor de samenleving en hoe technologie ons kan helpen om knelpunten op te lossen.

Sjoerd van Acker is afgestudeerd in Image and Media Technology aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Onder de naam no fish werkt hij met artistieke en experimentele VR- en AR ervaringen en installaties. In het najaar 2023 volgde Sjoerd een ontwikkeltraject bij Tetem. Saxion, Universiteit Twente en experts op het gebied van wearable technologies en mixed-reality ervaringen hebben Sjoerd ondersteund in zijn onderzoek gericht op de toepassing van ademhalingssensoren en VR motion-capture.

Stroinksbleekweg 16
7523 ZL
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!