Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Larissa Esvelt - De absente baron

Kunst-Torentje Almelo

Start:24-06-2023
Eind:06-08-2023

Website:nieuwetwentsekunst.nl
Locatie:Govert Flinckstraat 24 | 7606AJ Almelo

Larissa Esvelt toont een nieuwe installatie in het Kunst-Torentje en bestaande werken in de Stuiver-Torentjes aan de Waterboulevard in Almelo.

Als brug tussen de historie van het torentje en haar liefde voor textiel dook Larissa dieper in de geschiedenis van de Twentse textielindustrie. Zo ontdekte ze dat een Enschedese voorouder oprichter van een textielfabriek en een welvarend textielbaron was. Het is een troebele geschiedenis vol dubbelzinnigheid. Want het sprookjesleven van de textielbaron en hun filantropie stond scherp afgetekend tegen de exploitatie van Nederlands-Indië en het uitbuiten van zijn medewerkers met lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Ze waren zowel geliefd als gehaat, die onbereikbare figuren, wiens welvaart tot uiting kwam in imposante stadsvillas en buitenplaatsen. Dubbelzinnig ook omdat van die welvaart vrijwel niks is overgebleven.

Voor het kunsttorentje maakt ze een nieuwe installatie waarin keramische en textiele armen een boeren stoel de hemel in tillen. Of trekken zij de zetel naar beneden? Zoals de textielindustrie in Twente bijna compleet is verdwenen, is ook de titelfiguur van de textielbaron in de installatie voelbaar afwezig. De stoel lijkt zijn troon te zijn maar heeft geen inzittende. Er is geen pop of figuur, niks wat hem tastbaar maakt. Als ode aan de fantasie van een vergane glorie.

In Larissa’s praktijk komen verschillende materialen bijeen in kleurrijke en weelderige sculpturen en installaties. Tegenover de zachtheid van katoen en wol staat de hardheid van keramiek. Ook de figuren en beeltenissen zelf lijken de kijker zowel te willen aantrekken als afstoten. Maar naast de haast menselijke poppen en figuren worden er ook alledaagse objecten gebruikt. Zo lijkt tussen het meubilair, décor en de sculpturen geen hiërarchie meer te bestaan. Haar werk wordt gedreven door het benadering en blootstelling van onderliggend ongemak, en houdt zich vooral bezig met de complexiteit die voortvloeit uit het overlappen van persoonlijke identiteiten met fantasieën, verlangens, fictie en met de werkelijkheid.

Larissa Esvelt (Wageningen, 1998) studeerde in 2020 af aan kunstacademie ArtEZ in Arnhem.

Larissa verblijft een week als ‘artist in residence’ in het KunstHuis en exposeert van 24-06-2023 t/m 06-08-2023 in het Kunst-Torentje en in de Stuiver-Torentjes aan de Waterboulevard in Almelo

____________________

Foto in bijlage:
Larissa Esvelt ‘Creeping’ 2022

Govert Flinckstraat 24
7606 AJ
Almelo

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!