Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Inktspot 2021

Start:18-02-2022
Eind:27-03-2022

Website:www.concordia.nl
Locatie:Concordia

Ieder jaar wordt de inktspotprijs uitgereikt. De prijs voor de beste, meest rake, bijtende, verrassende, ergerniswekkende en meestal ook bijzonder mooie politieke tekening die ons als het even kan ook nog een relativerende spiegel voorhoudt.

Goede spotprenten gaan de mening voorbij en laten het doordenken over aan de kijker. Op die manier is een prent veel meer dan een illustratie van het nieuws. Het zorgt ervoor dat je zelf kritisch nadenkt over wat er gebeurt in de wereld om je heen. Als geheel geven de tekeningen een overzicht van de kwesties die iedereen het afgelopen jaar bezighielden en zijn ze een visueel naslagwerk van het politieke jaar 2020-2021.

Op dinsdag 28 september 2021 werd voor de 29e keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De winnaar van de Inktspotprijs 2021 is Kamagurka met de tekening Migranten, verschenen op 18 mei 2021 in NRC Handelsblad!
De uitreiking was te volgen via Youtube

De jury van de Inktspotprijs 2021, bestaande uit: Owen Schumacher, cabaretier en fotograaf, Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit, Sinan Can, journalist en documentairemaker, Sylvia Weve, illustrator, en Senay Özdemir, journalist en hoofdredacteur, had eerder dit jaar vijf tekeningen genomineerd voor de Inktspotprijs:

We gaan het anders doen van Joep Bertrams, Migranten van Kamagurka, Trump-Selfie van Len Munnik, Rapport toeslagenaffaire van Tom Janssen en Qatar van Gorilla.

Inktspotbattle

Op zondagmiddag 27 maart om 14.30 uur vindt voor de zesde keer de Inktspotbattle plaats.
Na twee jaar livestream is deze battle weer live bij te wonen, middenin de expositie Inktspot aan de Langestraat 56.

Als bezoeker kijk je over de schouder van de deelnemende tekenaars mee hoe zij een actueel onderwerp vertalen naar spotprenten. Op het strijdtoneel verschijnen: marcjanjanssen (Marc-Jan Janssen), Danibal (Daniel Hentschel), Neetje (Renée van den Kerkhof), KIK (Benjamin Kikkert), Lex Dirkse, Moshe Gilula, Hard Papier (Rob de Jong) en Djanko (Herman Jan Couwenberg).

Een deskundige jury wijst aan het einde van de battle een winnaar aan.
De jury wordt elke editie gevormd door iemand uit de politiek, een professional uit de media en een persoon uit het (kunst)vak. Dit jaar nemen plaats: Wethouder cultuur Jeroen Diepemaat, Programmamaker kunst en cultuur bij RTV Oost Inga Tjapkes en Marlies Visser; ontwerper, curator en directeur van de Illustratie Ambassade, een (internationaal) platform gewijd aan de kunst van illustratie, met speciale aandacht voor exposities, participatie en educatie. De presentatie van deze middag is in handen van theatermaker/actrice Evelien Harberink.

De Twentse Kunst Alliantie verzorgt tijdens het juryberaad een speciale performance. Voor de bezoekers op locatie is er een borrel met muzikale omlijsting door Terry Akins en Katharina Wimpissinger.

Concordia | Beeldende kunst
7511 HC
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!