Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

IEMAND EN NIEMAND

Astrid Oudheusden

Start:10-12-2023
Eind:25-02-2024

Website:www.concordia.nl

Sinds 2003 maakt Astrid Oudheusden elke dag een tekening of schilderij. De ene keer met alleen lijnen, soms met uitgeknipte stukjes papier in lagen over elkaar, een andere keer een portret. Elke daily drawing is anders, net zoals elke dag een andere is met nieuwe ideeën, nieuwe ontmoetingen en verhalen. De serie daily drawings geeft een bijzonder tijdsbeeld en tegelijkertijd een inkijkje in de praktijk van de kunstenaar.

Astrid Oudheusden schildert alledaagse taferelen die interessant zijn om hun schijnbare onbeduidendheid. Het lijken tussenscenes, momenten tussen andere, meer boeiende momenten. In Iemand die z’n veters strikt, figuren die opstaan van een stoel, een persoon die breit. Geen opmerkelijke of schokkende gebeurtenissen maar afbeeldingen van onbezorgdheid. De opbouw van het doek en de manier van schilderen maken het nog interessanter en lijken in niks op de zorgeloosheid van de personen. Het is een sterke combinatie van strakke vlakken en het spelen met de mogelijkheden die verf biedt.

De schilderijen van Oudheusden zijn pauzemomenten waar je ogen even rustig kunnen blijven hangen.

De scenes die ze schildert zijn momenten waar je naar kan verlangen om zelf te ervaren. Niet dat je perse verlangt naar het strikken van je veters maar wel naar wat de scenes representeren. Het zijn de niks-aan-de-hand momenten, zoals thuis zijn zonder iets te moeten en ongestoord kunnen lezen in bed. De hele simpele en alledaagse momenten die, al hoe simpel en alledaags, niet vaak voorkomen en daardoor juist bijzonder en waardevol zijn.

Zo’n niks-doen moment heeft de spanning in zich door de paradox van het normale dat bijzonder is. Net zoals de schilderijen; ze worden niet saai. Het moment dat ze pakken is een saai, alledaags moment misschien, maar door de manier van schilderen blijft je blik maar teruggaan naar die ene persoon die doodleuk en alsof er niks beters te doen is, zit te lezen in bed. Als een ode aan de saaiheid. (tekst: Jegens&Tevens, “spelen in Villa de Bank”).

Speciaal voor de expositie ‘Iemand en Niemand’ maakte Astrid een portret van Enschede. Tien inwoners vormen een artistieke afspiegeling van ons allemaal, tien portretten vormen samen het ene portret van de stad. Het werk laat zien hoe divers de stad is die ons aan elkaar bindt. Met speciale dank aan onze personages; De Puber, De Professor, De Spaanse Immigrant, De Turkse Buurvrouw, De Student, De Fysiotherapeut, De Fotograaf, Het Kruidenvrouwtje, De Muzikant en De Garagehouder. Het stadsportret wordt op 12 januari onthuld door burgemeester Roelof Bleker.

Langestraat 56
7511 HC
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!