Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Homo Symbioticus

Een verkenning van het ‘groene futurisme’ door schrijver Atte Jongstra.

Start:25-09-2022 | 20:00 uur
Eind:20-02-2023 | 10:00 uur

Website:www.rijksmuseumtwenthe.nl
Locatie:Rijksmuseum Twenthe

Honderd jaar na het wensdenken van Marinetti en de zijnen is het tijd dat de kunst ons nieuwe perspectieven voorhoudt. Schrijver Atte Jongstra durft het aan om ons een mooie nieuwe toekomst voor te spiegelen. De aanwijzingen voor die nieuwe tijd vond hij in de collecties van Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek, beide in Enschede.

Het resultaat is een gigantisch rariteitenkabinet waarin Jongstra een hoogstpersoonlijk verhaal vertelt over de evolutie van de mens van homo sapiens naar homo symbioticus. Het groene futurisme wil geen revolutie, maar evolutie. Het is een stappenplan.

Het ware futurisme is groen

De ‘denkende mens’ meende de natuur te bezitten, en heeft de aarde vele duizenden jaren lang misbruikt. De klimaatgevolgen zijn onmiskenbaar. Een mentaliteitsverandering is aanstaande. De mens moet weg van haar ‘koloniale’ uitbuiting van de aarde. De homo symbioticus werkt samen met de natuur, in plaats van er tegenin. Het enige ware futurisme is groen! schrijft Jongstra.

Vele verlichte denkers en kunstenaars wisten dit al. Zij belichaamden de homo symbioticus. Als voorhoede van het groene futurisme. Zij voelden zich een van de miljarden andere organismen op aarde. Zij streefden naar versmelten, naar eenwording met het grandioze gedicht dat onze ‘aarde’ heet. Het enig ware futurisme betekent: symbiose. Samenleven met alles wat leeft, bloeit, en altijd in verandering is.

Werken naar de natuur (toe)

De tentoonstelling Homo symbioticus verbeeldt de voorhoede van het groene futurisme. Met een hemelsbrede keuze uit de museumcollecties van Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek schetst gastcurator Atte Jongstra ons zijn perspectief. Aangevuld met recent werk van hedendaagse kunstenaars is de tentoonstelling te zien als een poëtische, groene wandelgids. Bureau AARDBEVORDERING nodigt uit, HOOP doet de eerste stap zetten. Men overziet zijn WANDELGEBIED, raadpleegt de STRUIKELATLAS, zoekt zijn weg bij VERTAKKINGEN, peilt met oog voor de wandelvloer (TAPIJTSTUDIES) weer en wind (WATERBEHEER, BLAASGROEP) en zo verder.

Goede reis, en doe altijd voorzichtig.

Lasondersingel 129-131
7514BP
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!