Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Het geldstelsel

Het nieuwste project van Carlijn Kingma in het teken van het geldstelsel.

Start:16-10-2022 | 20:00 uur
Eind:30-01-2023 | 10:00 uur

Website:www.rijksmuseumtwenthe.nl
Locatie:Rijksmuseum Twenthe

Carlijn Kingma (1991) beschouwt zichzelf als cartograaf van de maatschappij. Ze tekent ontzagwekkende kaarten die zijn opgebouwd uit architectonische elementen en structuren, waarin ze de systemen van onze samenleving analyseert. Zo maakte ze in samenwerking met schrijver Rutger Bregman de tekening Het weefsel der mensheid, waarin ze aan de hand van metaforen en symbolen de geschiedenis van de mens beschrijft en op zoek gaat naar een nieuwe manier van samenleven.

Een publieke zaak waar niemand iets van begrijpt

Het nieuwste project van Kingma bestaat uit het in kaart brengen van ons geldstel. Samen met journalisten, wetenschappers en bankiers ontleedt zij wat door de meeste mensen als iets ondoorgrondelijks wordt gezien, namelijk de manier waarop ons geld stroomt en aan welke knoppen daarbij wordt gedraaid. ‘De inrichting van het geldstelsel heeft grote invloed op onze economie, de verdeling van rijkdom en de manier waarop we met elkaar samenleven en daarom is het van groot belang om te begrijpen hoe het werkt’, aldus Kingma.

Met de tentoonstelling wil Kingma het samenspel van ons monetaire, financiële en fiscale systeem in kaart brengen en voor een breed publiek toegankelijk te maken, om iedereen een stem te kunnen geven in het debat over de inrichting van deze systemen. Systemen die ogenschijnlijk neutraal zijn, maar in feite zijn gestoeld op ideologische overtuigingen.

Samenwerking

Voor dit project werkt Kingma samen met Martijn Jeroen van der Linden (onderzoeker geldstelsel), Thomas Bollen (onderzoeksjournalist Follow The Money) en de Haagse Hogeschool, en was ze in residentie bij de Rabobank. Naast meerdere nieuwe werken van Kingma zullen in de tentoonstelling ook historische prenten uit de collectie van Rijksmuseum Twenthe te zien zijn.

Lasondersingel 129-131
7514BP
Enschede

Collectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Platform

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!