Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Groespsexpositie Twentse Realisten

Start:05-07-2024
Eind:14-07-2024

Website:www.twentserealisten.art
Locatie:Möllerwerf, Hengelo

Over de expositie

Niet eerder zag je op één plek zoveel figuratieve schilderijen van Twentse bodem. Twentse Realisten, het schilderscollectief dat in 2023 werd opgericht, presenteert deze zomer een omvangrijke groepsexpositie. Kunstbroedplaats De Möllerwerf wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot een heuse galerie. Van portretten tot landschappen en stillevens: toeschouwers zullen ervaren hoe onuitputtelijk de werkelijkheid als inspiratiebron is. Ze krijgen werken te zien van maar liefst negen schilders, die hun figuratieve overtuiging delen en tegelijkertijd allemaal een unieke eigen stijl hebben ontwikkeld. Individueel namen de schilders al deel aan diverse exposities, en een van de leden won zelfs een editie van Sterren op het doek. Van 6 tot en met 14 juli zetten kunstliefhebbers koers naar Hengelo.

Twentse Realisten bestaat uit oud-studenten van de Klassieke Academie in Groningen Bryan Rietman, Mark de Kok, Maarten Dalstra en Eveline Lugard, luchtvaartschilder Henk Uitslag, oud-stadsdichters Jos Eertink (Enschede) en Wouter Munsterman (Hengelo), winnares van Sterren op het Doek Renske Schilt, en Cihan Gerçek, die op zijn zevende de tweede prijs won bij een nationale schilderwedstrijd in Turkije.

Sterren op het doek

"Twaalf jaar geleden had ik niet gedacht dat ik hier in Twente zo'n grote expositie van figuratieve kunstwerken zelf zou helpen inrichten," geeft Bryan Rietman aan. "Lange tijd voerde hier in de regio de conceptuele kunst de boventoon. Maar nu zie je dat steeds meer mensen weer geïnteresseerd zijn in figuratieve kunst gemaakt naar waarneming."

Het is iets wat collega Renske Schilt kan beamen. Als het nieuwste lid van de Twentse Realisten, heeft ze het op z'n zachtst gezegd druk. Met haar realistische portret van Johanna ter Steege won ze een editie van Sterren op het Doek. Daarna volgden al snel diverse portretopdrachten. Op dit moment wordt een landschap dat ze schilderde nog geëxposeerd in De Museumfabriek bij de tentoonstelling Nieuwe Twentse Meesters. Maar ook Henk Uitslag, luchtvaartschilder, doet een bijzondere bijdrage. Hij zal zijn monumentale schilderij 'De Groote Oorlog Verbeeld' voor het eerst in Twente tentoonstellen.

Praktische informatie

De expositie is van 5 tot 14 juli te bezoeken bij de Möllerwerf in Hengelo. Deze wordt op 5 juli om 20.00 gezamelijk geopend. Daarna zijn de openingstijden als volgt:

Zaterdag 6 en zondag 7 juli 13.00 – 21.00 uur
Maandag 8 t/m vrijdag 12 juli 15.00 – 21.00 uur
Zaterdag 13 juli 13.00 – 21.00 uur
Zondag 14 juli 13.00 – 17.00 uur

Dagelijks zal één van de aangesloten kunstenaars aanwezig zijn. De schilderijen in de expositie worden ook te koop aangeboden.

Beeld: Schilderij van Maarten Dalstra

Oude Boekeloseweg 33e

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!