Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Finnisage Expositie One zondag 16 augustus

Twaalf individuen vormen eenheid in expositie bij Concordia

Start:13-03-2020
Eind:16-08-2020

Website:www.concordia.nl
Locatie:Concordia Langestraat

Finissage ONE

Het werk van twaalf kunstenaars en makers, alle op de achtergrond aanjager van de kunst op de AKI ArtEZ Kunstacademie, is nog tot en met zondag 16 augustus te zien. Vanaf 15.30 uur sluit Concordia de expositieperiode feestelijk af met dj-duo Richie & Ron en een roulerende artist talk met vrijwel alle kunstenaars. Ook is er die middag een doorlopende, semi-interactieve zeefdrukworkhop door Duotone. Publiek kan op de expovloer met eigen ogen zien hoe het zeefdrukproces in z’n werk gaat en bovendien ook nog met een gedrukt exemplaar naar huis; een ludieke bedrukking komt mee op een linnen tas of op iets anders dat bezoekers zelf vanuit huis kunnen meenemen.


ONE is een groepsexpositie van twaalf regionale makers. Wat ze zo verschillend maakt, is meteen dat wat ze met elkaar verbindt. Ieder heeft zijn of haar expertise, ieder een favoriet medium en materiaal waarmee hij of zij graag werkt. Die expertise zetten ze stuk voor stuk in om de kunstenaars van de toekomst te ondersteunen en op weg te helpen naar het kunstenaarschap. Op de AKI bemensen zij de werkplaatsen en zijn ze op de achtergrond de aanjagers van de kunst. Hier, in de expositie ONE, treden ze juist op de voorgrond. Ze tonen het werk waarin hun passie ligt.

Met werk van Rudi Bastiaans, Erik Kok, Tom ten Voorde, Patrick Mangnus, Jurgen Kuipers, Marcel Vos, Aalt van de Glind, Alina Jonker, Ferdinand Boers, Jan Guchelaar, René Damen en Harry van Aartsen.

Achtergrondinformatie bij de expositie: hand-outs in Nederlands en Twents

Download hieronder de reguliere (Nederlandse) hand-out of de Twentse versie - deze laatste in samenwerking met het Twentehoes! Daarin meer achtergrondinformatie over de kunstenaars en de getoonde werken. Houd de hand-out erbij wanneer je bijvoorbeeld de gestreamde rondleiding terugkijkt die beeldende kunst-programmeur Petra Boonstra door de expositie gaf.

Hand-out ONE (NL) Hand-out ONE in het Twents

Programma tijdens expositieperiode

Vrijdag 13 maart 16:30 - Opening -> Bekijk hier het fotoverslag van de opening (foto's: Anne-Marie Kok)

Vrijdag 27 maart 16:30 - Rondleiding (met aansluitend een borrel) -> bekijk hier de live gestreamde rondleiding die programmeur Petra gaf

Zondag 19 april 15:00 - Artist talk met Rudi Bastiaans en Erik Kok -> geannuleerd, er wordt gekeken naar een nieuwe datum

Vrijdag 8 mei 16:30 - Live online artist talk met Aalt van de Glind en Patrick Mangnus!

Zondag 16 augustus - Finissage expositie -> VERLENGD!

De kunstenaars en makers in het kort

Erik Kok
Eriks werk verbeeldt persoonlijke emoties waarin begrippen als geboorte, koestering, liefde, levensverwachtingen en de dood centraal staan. In zijn werk zoekt hij naar een evenwicht, waarbij schoonheid en verbeelding van het thema geen opponenten zijn, maar elkaar juist versterken.

Rudi Bastiaans
"Alles binnen een vierkante meter kan aanleiding zijn tot het maken van iets; gevonden voorwerpen, de natuur, iets waar mijn blik op valt. In mijn werk gebruik ik zeefdruk en fotografie veel als uitgangspunt. Dit is zelden of nooit meteen het eindproduct."

Tom ten Voorde
"In mijn werk zoek ik naar contrasten tussen materialen en bevind ik me graag in het spanningsveld tussen controle en chaos." Ook beweegt Tom zich het liefst op het snijvlak tussen kunst en grafisch ontwerp.

Harry van Aartsen
Aanleiding van de installatie in de expositie was de geur van een specifiek parfum. De vraag of andere mensen hetzelfde ervaren bij het in aanraking komen met bepaalde geuren, beelden of andere zaken die via de zintuigen binnenkomen, bleef Harry bezighouden. Wat zou anderen triggeren en de eigen emotie raken?

Jurgen Kuipers
Met zijn fascinatie voor natuur, techniek, mechanica maakt Kuipers nuttige en nutteloze objecten, producten en voertuigen.

Jan Guchelaar
"Tijdens het schrijven van een haiku voel ik een sterke band met al wat leeft, groeit en bloeit. De aandacht voor een kleine verandering in een eeuwigdurende wetmatigheid en het weergeven van een glimp van het kleinste brengt mij dichter bij de samenhang en eenheid van het universum."

Aalt van de Glind
"Met mijn werk wil ik een verstilling in de beelden- en informatiestroom van vandaag brengen. Ik ben een fotograaf die blij is met wat zijn ‘achtertuin’ hem biedt. Ik vertel een universeel aansprekend verhaal met wat ik in de directe omgeving en het alledaagse vind. Daarvoor zijn geen lange reizen of grote maatschappelijke thema’s nodig."

Patrick Mangnus
"In mijn werk probeer ik los te komen van ieder waardeoordeel over materiaal; een prent heeft dezelfde waarde als een flard uit een populair tijdschrift."

Marcel Vos
"Voor deze serie foto’s ben ik teruggegaan waarvoor ik op de AKI ben opgeleid: de documentairefotografie." Marcel maakte van 'suikernichtje' Do meer dan duizend foto’s. De meeste zijn niet geschikt voor publicatie. Te intiem, te herkenbaar of anderszins.

Alina Jonker
Terugkerende thema’s in het werk van Alina zijn kwetsbare en verscheurde familiebanden. Zij ensceneert haar werken om zo uiting te geven aan haar gevoelswereld.

René Damen
René Damen heeft zich toegelegd op fotografie waarbij hij zichzelf steeds verder uitdaagt om nieuwe beelden te vinden en te maken. In zijn werk zoomt hij in op dingen waar de meeste mensen zo aan voorbij lopen. Soms is het een samenspel van kleuren, vormen of objecten, soms alleen een spel van licht en donker.

Ferdinand Boers
Op een muurvlak van 2 bij 1 meter toont Ferdinand zijn veelzijdigheid in discipline, stijl en materiaal. 'What you see is what you get'.

Reserveren is verplicht, dat kan hier

Langestraat 56
7511HC
Enschede
Tel: +31 53 4300999

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!