Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Expositie Frits Grimmelikhuizen

Start:09-12-2023
Eind:28-01-2024

Website:www.eicas.nl
Locatie:Museum EICAS

Over de expositie

Componist en theatermaker Frits Grimmelikhuizen (Utrecht, 1937), exposeert recent werk in Museum EICAS. Als componist en theatermaker is hij vooral bekend van zijn Grims Papieren Theater, tot vorig jaar gevestigd aan de Papenstraat in Deventer.

Vanaf het begin van EICAS is Grimmelikhuizen een belangrijke ondersteuner (middels schenkingen en donaties) van ons museum. De directie/ bestuur besloot een kleine expositie van zijn nieuwe werken in te richten als hommage aan zijn werk.

Hoewel Grimmelikhuizen nu theaterman in ruste is, gaat hij onverminderd door met het ‘knippen en plakken’; nu niet meer voor zijn theater, maar voor abstracte collages van gekleurd karton. Grimmelikhuizen combineert vormen en kleuren zorgvuldig. Hij gaat daarbij vaak als een componist te werk: innerlijke muziek, intuïtie en klankkleuren leiden hem.

Van een traditioneel verhalend theater met drama’s, opera’s en sprookjes ontwikkelde Grimmelikhuizen zijn theater tot een totaaltheater waarin muziek, geluid, kleur en licht een hoofdrol spelen. Geïnspireerd door het theaterwerk van de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky, die begin vorige eeuw vorm had gegeven aan de abstracte kunst, maakte Grimmelikhuizen in 1995 een volledig abstract spel: een verhaalloze, tekstloze voorstelling waarin de hoofdrol was toebedeeld aan kleuren, vormen en klanken; een wereld die hem zijn hele leven heeft geboeid en bezig gehouden.

Deze ‘Variaties op Kandinsky’ waren baanbrekend. De sfeer van abstractie, kleur, verandering en verstilling sprak velen aan. Het stuk werd in de tien jaren daarna meer dan tweeduizend keer opgevoerd, over de gehele wereld. In Covid-tijd maakte hij een sterk ingekorte versie van dit stuk, dat heel veel toeschouwers wist te raken (een film hiervan is in de expositie te zien).

Zie ook het programma van deze DADA-middag met Frits Grimmelikhuizen.

Entree: €12,50

Contact: 0570 74 50 74 / info@eicas.nl

Nieuwe Markt 23
7411 PB
Deventer
Tel: 0570 74 50 74

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!