Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Elspeth Diederix

In het kader van 'Het Groene Lab' heeft kunstenaar Elspeth Diederix een nieuwe achtertuin ontworpen voor het Rijksmuseum Twenthe.

Start:05-06-2022 | 20:00 uur
Eind:12-09-2022 | 10:00 uur

Website:www.rijksmuseumtwenthe.nl
Locatie:Rijksmuseum Twenthe

In 2020 werd de versteende binnentuin van Rijksmuseum Twenthe getransformeerd in een groene werkplaats voor kunstenaars. Vanaf het voorjaar van 2022 breiden ze dit ‘groene lab’ uit naar de achterkant van het museum, waar zich verscholen tussen de eikenbomen een oude Twentse boerderij en een grote, in onbruikgeraakte tuin bevinden. RMT heeft kunstenaar Elspeth Diederix gevraagd om een nieuw ontwerp te maken voor de achtertuin, om dit gebied nieuw leven in te blazen en opnieuw toegankelijk te maken voor het publiek.

Sottobosco

Vanwege de ligging tussen de bomen besloot Diederix al snel dat de tuin voor een deel een echte schaduwtuin moest worden. Daarbij liet ze zich inspireren door de 17de-eeuwse bosgrondstillevens uit de collectie van Rijksmuseum Twenthe. De schilders van deze zogenaamde sottobosco-taferelen richtten hun aandacht op het leven laag bij grond, onder de bomen. Ze schilderden insecten, vlinders en gekleurde bloemen die afsteken tegen de veelal donkere achtergronden. In haar ontwerp voor de Sottobosco Tuin creëert Diederix ook een contrast tussen de helder gekleurde bloemen en de donkere omgeving.


Voeding voor de kunst

De Sottobosco Tuin staat niet alleen op zichzelf, maar vormt ook de voeding voor nieuw werk van Diederix. De laatste jaren heeft Diederix veel fotoseries gemaakt met bloemen in de hoofdrol. Deze wonderschone en vaak surrealistisch foto’s hadden als vertrekpunt haar eigen tuin (The Studio Garden) en de openbare tuin die ze aanlegde in het Amsterdamse Erasmuspark (The Miracle Garden). De foto’s die ze zal maken naar aanleiding van de Sottobosco Tuin, staan centraal in de solotentoonstelling van Diederix in Rijksmuseum Twenthe in de zomer van 2022.

Over Elspeth Diederix

Volgens Elspeth Diederix (1971) is de wereld van een oneindige rijkdom. Het is de kern van haar kunstenaarschap om deze rijkdom, de schoonheid van de natuur en van ‘de dingen’ te laten zien. Dit doet ze door in haar foto’s op zoek te gaan naar het moment waarop de alledaagse fenomenen hun vertrouwde verschijningsvorm verliezen en daardoor pas werkelijk zichtbaar worden. Diederix studeerde aan de Rietveld Academie en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, en volgde recentelijk een hoveniersopleiding.

Het Groene Lab

Elspeth Diederix is, na Claudy Jongstra en Christiaan Zwanikken, de derde kunstenaar die door Rijksmuseum Twenthe is uitgenodigd in het kader van Het Groene Lab. Het Groene Lab is een programmalijn van RMT met een centrale rol voor de museumtuinen, die functioneren als groene werkplaatsen voor kunstenaars én het publiek. Kunstenaars kunnen in de tuinen bloemen en planten laten groeien die dienen als materiaal of grondstof voor de kunst en het publiek kan er deelnemen aan uiteenlopende workshops en activiteiten.

Lasondersingel 129-131
7514BP
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!