Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Ed van Haren

Houtsculpturen

Start:01-07-2023
Eind:20-08-2023

Website:www.facebook.com
Locatie:Koetshuis

Het is een bijzondere plek om de kunstenaar Ed van Haren in zijn huis/atelier tussen de objecten van hout te ontmoeten. Ed is van oorsprong docent handvaardigheid en volgde de MO de opleiding in Tilburg. Hij kwam naar Almelo voor het onderwijs, gaf les aan de avondopleiding op de Pabo in Hengelo en was lange tijd docent handvaardigheid aan ROC Twente.

Tijdens zijn opleiding handenarbeid experimenteerde hij al met kinetische kunst. De illusie in de vorm van stroken staal die suggestie van beweging weergeeft. Toen kunsthistorica Peggy Breitbarth zijn werk zag en hem vertelde dat er een markt voor kinetische kunst was, maakte hij er serieus werk van. Zijn kunst heeft nu voldoende aandacht bij exposities en galeries. Zijn beelden zijn o.a. te zien bij galerie Kiek-Kus te Deventer.

Inspiratie vindt hij in de natuur, grassoorten, een vogel in de lucht. In veel bewegende vormen herkent hij iets om een beeld in hout te realiseren. Het begint met het lijmen van platen okoumé multiplex om daar de grove vorm uit te zagen. Dan zoekt en werkt hij naar de uiteindelijke vorm en de gelaagdheid van het materiaal tot een voor zijn gevoel evenwichtig geheel.

Zo ontstaan zijn sierlijke kunstwerken waarvan de nerven van het multiplex de beweging van het beeld versterken. Hij experimenteerde met kleur en kwam tot de verrassende ontdekking om parketlak op waterbasis te gebruiken waardoor er een eiachtige glans op het werk ontstaat en de nerven in verschillende tinten zichtbaar worden. Mensen worden enthousiast van zijn beelden, omdat harmonie en schoonheid een omgeving aantrekkelijk maken.

Voor Ed blijft het hard werken, zelf vertelt hij; “Ik kan soms wel 6 jaar met een beeld bezig zijn, voordat het voor mijn gevoel de uiteindelijke vorm heeft gevonden”. Midden in het Koetshuis Borne bij het Kulturhus staat nu het prachtige grote beeld ARAHURA, dag en nacht te bezichtigen van 1 juli tot 20 augustus.

‘KUNST in het Koetshuis’ is een Borns kunstenaarsinitiatief van de Stichting BArt (Borne Art) Jaap Besteman, Yvonne Denekamp, Elsa Snijders organiseren exposities met gevarieerd werk van professionele beeldend kunstenaars uit de regio in het Koetshuis bij het Kulturhus Borne.

Marktstraat 23
7622 CP
Borne

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!