Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Deep Truth Online

Start:01-12-2021
Eind:28-02-2022

Website:collectie.rijksmuseumtwenthe.nl
Locatie:Rijksmuseum Twenthe

In de tentoonstelling Deep Truth verkennen vijftien (inter)nationale kunstenaars de betekenis van het idee 'waarheid' in de huidige tijd. De tentoonstelling is georganiseerd i.s.m. PLANET ART/GOGBOT-festival.

Helaas is het museum in verband met de veiligheidsmaatregelen rondom corona gesloten voor publiek. Om iedereen toch de gelegenheid te geven de tentoonstelling Deep Truth te 'bezoeken', biedt RMT deze nu aan als online tentoonstelling.

Volgens velen leven we op dit moment in een tijdperk van post-truth. Een tijdperk waarin ‘de waarheid’ erodeert en waarin termen als fake news en alternative facts ons dagelijks om de oren vliegen. Een tijdperk waarin het regelmatig komt tot frontale botsingen tussen waarheden uit verschillende plaatsen en culturen. Oorzaken die vaak worden genoemd zijn de globalisering en de grote veranderingen in de samenleving, aangejaagd en versneld door de technologie.

Complexiteit van de waarheid
Maar wat betekent het voor onze samenleving en onze toekomst als iedereen zijn eigen waarheid kan maken en gedeelde wereldbeelden uit het zicht raken? Door wie en hoe wordt de waarheid eigenlijk vastgesteld, en welke rol speelt technologie daarin? Als we willen navigeren naar een gezamenlijke toekomst, kunnen we niet zonder gedeelde visies op de werkelijkheid. Als we het geloof in de kracht en waarde van (de) waarheid willen herstellen kunnen we niet om haar complexiteit en ondoorgrondelijkheid heen.

In Deep Truth verkennen vijftien (inter)nationale kunstenaars het idee waarheid in al haar complexiteit. Ze ontrafelen hoe waarheden worden geconstrueerd of gemanipuleerd, spelen er een geraffineerd spel mee of laten ons een glimp zien van een toekomst waarin deepfakes en artificial intelligence onze blik op de wereld bepalen. Maar ze speculeren ook over nieuwe manieren om naar de wereld te kijken, over denkkaders die beter aansluiten bij de tijd waarin we leven en de toekomst die we tegemoet gaan.

Deelnemende kunstenaars
In de tentoonstelling zijn werken te zien van Arita Baaijens en Marjolijn Boterenbrood, Oana Clitan, Current, Ben Grosser, Seán Hannan i.s.m. Daan Heemskerk, Joey Holder, Jenny Holzer, Carlijn Kingma, Jan Robert Leegte, Daito Manabe, Warren Neidich, Floris Schönfeld, Jonas Staal, Tamiko Thiel en /p, en Frederik De Wilde.

Rijksmuseum Twenthe
7514 BP
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!