Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Tentoonstelling 'DE RILLING VAN DE DUUR'

Met werken van: Annemieke Alberts, Wim Biewenga, Ron Jagers, Jolanda Meulendijks, Maarten Slagboom & Billie Slagboom, Sally Pittman, Choi Wong

Start:24-02-2024 | 14:00 uur
Eind:27-04-2024 | 17:00 uur

Website:villadebank.nl
Locatie:Villa de Bank, Enschede

Over de tentoonstelling

Zeven kunstenaars uit diverse windstreken laten recent werk zien in Villa de Bank. De kunstenaars op de begane grond verbeelden vooral de duizeling van de ruimte, terwijl de kunstenaars op de eerste verdieping met de onvoltooid verleden tijd in de weer zijn.


Op het affiche van de tentoonstelling ‘de rilling van de duur' piept het zonlicht net onder het gordijn van de slaapkamer door. Het werk is van de hand van Wim Biewenga uit Drenthe. Hij exposeert in zaal 2. Op zijn schilderijen gebeurt op het eerste gezicht weinig. Ruimte en stilte en leegte domineren. Zijn handschrift is herkenbaar aan de potloodlijntjes en de verfhuid. In zaal 3 exposeert Annemieke Alberts, een oude bekende van Villa de Bank. Zij exposeert groot, recent werk, waaronder uitbundige colourfields. In de krant bij de tentoonstelling zegt Annemieke:”Ik zoek de vrijheid, ik probeer te ontsnappen aan de dwang, aan de orde, ik wil naar buiten.”
Jolanda Meulendijks exposeert met imposant, ruimtelijk werk van koper en met een reeks kleinere beelden van karton en pigment in zaal 4. Wie erbij gaat zitten, kijkt rond in een universum van scherven en onbekende hemellichamen. Zij zegt in de krant: ”Ik verzamel flinters en scherven.”

In het trapportaal hangt het zeven-luik van fotograaf Ron Jagers, met als titel:’Herinnering'. Zeven jonge kinderen op de arm van een ouder kijken onvervaard of nieuwsgierig de toekomst in. De ouder raakt uit beeld. Het behang verwijst naar de verleden tijd. In de eerste zaal op de verdieping exposeren Choi Wong en Sally Pittman. De een komt oorspronkelijk uit Hongkong, de ander uit Florida. Choi Wong bewerkt oude, anonieme familiefoto’s met naald en draad. Ze legt verbindingen in verledens en brengt zo verlangens aan de oppervlakte. Geheimzinnig, weemoedig werk. Sally Pittman is een veelzijdig kunstenaar, performer, modeontwerper. Voor de expositie in Villa de Bank heeft Sally zijde beschilderd en gevonden voorwerpen laten veweren en verroesten. Het gaat haar om de vergankelijkheid en fragiliteit.

In de tweede zaal op de verdieping exposeren vader en dochter Maarten en Billie Slagboom. Zij zijn al jaren op zoek naar verlaten en verwaarloosde gebieden, fabrieken en woningen waar de tijd het heeft overgenomen van de mens. Zij fotograferen de afbladderende kalk en beschimmelde behanglagen. Enkele foto’s uit hun boek 'Hier woont alleen de tijd’ hangen nu uitvergroot op de expositie ‘de rilling van de duur’.

Ontmoet de kunstenaars

Op zaterdag 23 maart is er een speciale bijeenkomst waarbij de kunstenaars komen vertellen over hun werken.

Het programma is als volgt:

14.00 - 14.30: Tiana Wilhelm in gesprek met Annemieke Alberts en Wim Biewenga
14.45u - 15.15: Onno Zijlstra in gesprek met Jolanda Meulendijks en Choi Wong
15.30u - 16.00: Ruud Lanfermeijer in gesprek met Maarten Slagboom &Billie Slagboom en Ron Jagers
16.15 -16.45: Juan Carlos Salvia in gesprek met Sally Pittman

Praktische informatie

De expositie is van woensdag t/m zaterdag te bezoeken van 14.00 - 17.00 uur. Toegang is gratis.

Espoortstraat 182


Tel: 053-4315515

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!