Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Collectie Wilploo - verglijdend landschap

Tentoonstelling met werk van onder anderen Lou Louber, Raquel Maulwurf, Elsbeth Cochius, Saskia Jetten, Zoltin Peeter, Inge Reisberman en Renie Spoelstra.

Start:23-01-2022 | 20:00 uur
Eind:06-06-2022 | 10:00 uur

Website:www.rijksmuseumtwenthe.nl
Locatie:Rijksmuseum Twenthe

Liefde voor de kunst

Hoewel Ingrid Blans al sinds haar vroege jeugd een grote liefde voelt voor de kunst en als tiener haar eerste schreden op het verzamelaarspad zette, legt ze zich er pas sinds enkele jaren bij neer dat ze toch een echte verzamelaar is. ‘Een kunstverzamelaar is voor mij iemand met een ongelimiteerd budget, die ervoor zorgt dat kunstenaars hun werken kunnen maken. Zo’n rol heb ik mezelf nooit toebedacht.’ En toch is Blans een verzamelaar in al haar vezels. Iemand die zich graag omringt met voorwerpen die met liefde, vakmanschap en gevoel voor schoonheid zijn gemaakt. En iemand die soms een verleiding niet kon weerstaan en daarvoor iets anders moest laten.

Persoonlijke betrokkenheid

De collectie van Blans is ontstaan in een periode van ruim zestig jaar en is meegegroeid met haar leven en met de ontwikkelingen in de kunst. In haar jonge jaren werd ze gegrepen door vrijheidsdrift in het werk van kunstenaars als Lucebert, Kees van Bohemen en Serge Vandercam, die in hun spontane, abstracte werken uitdrukking gaven aan een nieuw, naoorlogs elan. In de loop der jaren is ze zich meer gaan toespitsen op actuele tekeningen en grafiek van veelal Nederlandse kunstenaars. Toen zij in 2007, na een periode van wonen en werken in Den Haag, in Enschede terugkwam, konden veel kunstenaars in die stad op haar belangstelling rekenen. De persoonlijke betrokkenheid bij de kunstenaars van wie ze werk kocht, loopt als een rode draad door haar collectie heen.

Over de Collectie Wilploo

In een periode van tien jaar schonk Ingrid Blans ruim 350 werken van hedendaagse kunstenaars aan Rijksmuseum Twenthe. Aan deze schenkingen, die voornamelijk bestaan uit werken op papier, zijn in de afgelopen jaren verschillende deelpresentaties gewijd. Met de aankomende tentoonstelling wordt de collectie voor het eerst op grote schaal getoond. Naast werken die aan RMT zijn geschonken, bevat de tentoonstelling ook werken die Blans zelf in bezit heeft.

Kunstenaars in de tentoonstelling

Mirjam Abraas, Abdalbagi Alnyal, Marjolijn van den Assem, Frans Baake, Emmy Bergsma, Luuk van Binsbergen, Monique Bosman, Elsbeth Cochius, Dirk Comello, Marlene Dumas, Aline Eras, Lotti van der Gaag, Klaus Geigle, Dirk van Gelder, Saïda Goriya, Henk Gotlieb, Evelien Gysen, Pantaleon Hajenius, Paul Hajenius, Jan Hendrikse, Seet van Hout, Ismat, Iris Helene Jansen, Samuel Jessurun de Mesquita, Jacqueline de Jong, Jaap Hillenius, Reinder Homan, Saskia Jetten, Olivier Julia, Paul de Kort, Arno Kramer, Dirkje Kuik, Sarah van der Lijn, Rosemarijn van Limburg Stirum, Pit van Loo, Lou Louber, Henk de Looper, Hieke Luik, Lucebert, Ruri Matsumoto, Anton Mauve, Raquel Maulwurf, Franzina Ndimande, Ko Oosterkerk, Zoltin Peeter, Jan Prins, Inge Reisberman, Jan Roëde, Inge Schenke, Rik Smits, Renie Spoelstra, Lieve Van Stappen, Emma Stibbon, Hugo Tieleman, Jan Toorop, Serge Vandercam, Johan van der Veen, Henk Voskuyl, Juliette Warmenhoven.

Lasondersingel 129-131
7514BP
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!