Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Claudy Jongstra. Inner Vitality

Start:05-07-2020
Eind:01-11-2020

Website:www.rijksmuseumtwenthe.nl
Locatie:Rijksmuseum Twenthe

Vanaf 5 juli 2020 maakt Claudy Jongstra de vitaliteit en de natuurlijke energie zichtbaar van kruiden en planten. Onder de noemer ‘Inner Vitality’ ontwikkelt ze voor Rijksmuseum Twenthe een nieuwe tuin en een betoverende ruimtelijke installatie van meer dan 400 m2. De natuur is op letterlijke wijze voeding én inspiratie voor het werk van Jongstra. De kruiden en planten in de nieuwe museumtuin zijn door Jongstra gebruikt voor de totstandkoming van de installatie.

Experimentele installatie
Claudy Jongstra (1963) is wereldwijd bekend vanwege haar monumentale wandtapijten en architecturale installaties van gevilte wol gekleurd met natuurlijke pigmenten. In Rijksmuseum Twenthe slaat zij een nieuwe weg in door een experimentele installatie te tonen waarin onderzoek naar de innerlijke vitaliteit van planten en kruiden centraal staat. Jongstra maakt hiervoor gebruik van zogenaamde ‘stijgbeelden’; een techniek waarbij de levenskracht van gewassen wordt vertaald in betoverende, visuele patronen. Als een hedendaagse alchemist maakt ze op poëtische wijze het belang zichtbaar van een vitaal bodemleven voor alles wat groeit.

Inner Vitality tuin
Naast de installatie ontwierp Claudy Jongstra een deel van de nieuwe binnentuin van Rijksmuseum Twenthe. Deze tuin is onder leiding van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten in de afgelopen weken getransformeerd van een formele en versteende tuin naar een groene werkplaats, waarin wordt gewerkt met botanische materialen zoals bloemen, planten en bomen. Claudy Jongstra is de eerste kunstenaar die aan de slag gaat in dit zogenaamde ‘Groene Lab’ en bedacht in dit kader de invulling van een aantal plantvakken. In haar delen van de tuin groeien de kruiden en planten die zijn gebruikt voor de installatie, evenals de bloemen en verfplanten die Jongstra gebruikt voor het kleuren van haar wandkleden.

Monumentale wandkleden
Naast de tuin en ruimtelijke installatie toont Jongstra op verschillende andere plekken in het museum bestaande én nieuwe werken. Zo ontwikkelt ze op dit moment een permanent kunstwerk voor de entreehal, getiteld Identity Diptych. Dit werk bestaat uit twee monumentale wandkleden van gevilte wol die zowel het verleden als de toekomst van Twente verbeelden. De verfgewassen die voor de wandkleden zijn gebruikt komen weer terug in de door Jongstra ontworpen tuin. Tenslotte zijn er de in vaste opstelling van het museum verschillende oudere werken van Jongstra te zien die een relatie aangaan met de museumcollectie.

Holistische visie
Kenmerkend voor Claudy Jongstra is haar holistische visie op het kunstenaarschap. Eindresultaat en proces zijn even belangrijk, en zaken als duurzaamheid, biodiversiteit, en behoud van ‘secret knowledge’ nemen daarbij een centrale plek in. Daarom heeft Jongstra een eigen kudde schapen die voorziet in de wol voor haar kunstwerken en verbouwt ze op het land rondom haar boerderij in Friesland verfplanten waaruit ze natuurlijke pigmenten onttrekt. Overdracht en educatie zijn een integraal onderdeel van haar kunstenaarspraktijk, daarom worden er deze zomer in de museumtuin – als de omstandigheden het toelaten – verschillende workshops georganiseerd waarin het publiek kan kennis maken met het maakproces van Jongstra.

De werken van Claudy Jongstra zijn opgenomen in vele particuliere en museale collecties, zoals die van het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen.

Rijksmuseum Twenthe
7514 BP
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!