Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

CATHARSIS

Lichamelijke en geestelijke reiniging

Start:26-02-2023
Eind:10-04-2023

Website:waterstaatskerk-hengelo.nl
Locatie:Waterstaatskerk

Wanneer heb jij de boel bij jezelf opgeschud om verder te kunnen? Moet jij nog iets achterlaten om over een hobbel heen te komen? Wat moeten we samen ‘schoonmaken’ om perspectief op een beter leven te houden?

Opening: zondag 26 februari om 12.00 uur door Désanne van Brederode, filosofe en schrijfster en Rosa Berman - violiste en performer.

Of het nu een sessie met een psycholoog, intensieve zelfreflectie of een darmspoeling in het ziekenhuis is: soms moeten fysieke, emotionele of geestelijke blokkades opgeruimd worden om zinvol verder te kunnen leven. Het gaat hier om reiniging of zuivering, de letterlijke betekenis dus van het Griekse woord kátharsis.

Binnen de kerk bestaat een rijke traditie van stil staan bij het leven dat je leidt, zeker in de vastentijd, ook wel de veertigdagentijd. De voorbereiding begint op Aswoensdag en eindigt met het Paasfeest. De traditie van volledig vasten is steeds minder in zwang. Maar tijd voor bezinning wordt steeds belangrijker. Beeldende kunst kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Een schilderij, een sculptuur, een mixed media kunstwerk bevraagt je, roept je op tot nadenken. Hoe zorg je voor je lichaam en de natuur? Hoe is je relatie met de ander - dichtbij en veraf? Hoe verhoud jij tot het mysterie in het leven en het hogere? Is ziekte, geweld of de coronaperiode achteraf gezien een louterende ervaring geweest?

Deze en andere vragen resoneren in de kunstwerken van Johan Bruinenberg, Gertie van Nuenen, Paul Hoebee, Gerrie Lulof, Merit de Jong, Hiske Loomans-de Sonnaville, Gonda Steffens, Árpád Szombathelyi, Martha Lucía Inagán, Jannemiek Tukker, Annika Lochtman en Renata de Frankrijker.

De expositie Catharsis staat op de schouders van de gelijknamige virtuele expositie van het Museum voor Hedendaagse Hengelose Kunst (MHHK), al kreeg het iets andere accenten. De drijvende kracht is kunstenaar/vormgever/curator Ricardo Liong-A-Kong. Hij assisteerde de Kunstcommissie van de Waterstaatskerk bij de selectie van de kunstwerken. Catharsis verwondert over de verbeeldingskracht van kunst en zet aan tot reflectie.

Programma

Opening

Zondag 26 februari om 12.00 uur door Désanne van Brederode, filosofe en schrijfster m.m.v. Rosa Berman - violiste en performer. Van Brederode gaat in op het thema van de tentoonstelling. Berman maakt improvisaties op viool n.a.v. de lezing en twee kunstwerken.

Désanne van Brederode is schrijver en filosofe. Ze schrijft boeken en essays waarin ze vaak de tijdsgeest op de snijtafel legt. Over haar werd gezegd: ‘Van Brederode heeft een scherp oog voor modieuze flauwekul en weet precies de juiste toon te treffen om leeg, quasi-kunstzinnig of zweverig gewauwel genadeloos onderuit te halen.’

Rosa Berman is violiste en performer. Ze is werkzaam als muziektheaterperformer en violiste, onder andere in het strijkkwartet Four frogs in the Woods en met haar eigen muziektheatercollectief RAM. Ze werkt zo hybride mogelijk en laat zo de grenzen vervagen tussen geluid, muziek en theatraliteit.


Bezoek expositie

De expositie is van 26 februari t/m 10 april 2023 van 13.30 – 16.00 uur op woensdag en zaterdag te bezoeken. Er zijn kijkvragen over en achtergrondinformatie van de kunstwerken beschikbaar.

Meet the artist
Hoor alles over de kunstwerken van de kunstenaar zelf!
Tijdens de openingsdagen tussen 14.00 - 15.00 uur is bijna altijd een van de kunstenaars aanwezig. Wil je weten wie? Kijk op facebook.

Getijdegebed

Maandag, woensdag en vrijdag 8.30 - 8.45 uur is er een moment van contemplatie. Met aansluitend tentoonstellingsbezoek.

Coventrygebed

Elke vrijdag om 12.30 uur gebed voor vrede en verzoening, waaraan door heel Nederland vele kerken en geloofsgemeenschappen meedoen. Met aansluitend tentoonstellingsbezoek.

Studiedag ‘Loutering en rouw’

Zaterdag 1 april 10.00 - 14.30 uur.
Met sprekers over loutering en rouw met accent op:
- ziekte en kunst - Árpád Szombathelyi (Kunstenaar);
- relaties - Arent Weevers (Studenten)predikant;
- symbolen/rituelen - Hermien Embsen (Ritueel begeleider en counselor);
- het lichaam - Nelleke Nijhuis (Meditatie leraar en begeleider).

De studiedag is i.s.m. de ‘7+1’ meetings in de Waterstaatskerk. Aanmelding voor lunch en groepsgesprekken in de middag op 1 april bij coördinator Rinse Visser,
7plus1@waterstaatskerk-hengelo.nl
.

Met dank aan

Met dank aan alle kunstenaars en bruikleengever Erik Kummer voor het ter beschikking stellen van het werk. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Vereniging voor Vrijzinnige Protestanten Hengelo.

Samenwerking

De tentoonstelling Catharsis is een initiatief van de Protestantse Gemeente Hengelo/ Kunstcommissie WSK in samenwerking met medecurator Ricardo Liong-A-Kong.

Waterstaatkerk
7551 AG
Hengelo

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!