Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Ben Akkerman

Start:08-06-2020
Eind:13-09-2020

Website:www.rijksmuseumtwenthe.nl
Locatie:Rijksmuseum Twenthe

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Ben Akkerman werd geboren, en tien jaar geleden dat hij overleed. Ter ere van deze bijzondere kunstenaar toont RMT een selectie uit de tachtig kunstwerken die het museum in bezit heeft.

De in Enschede geboren schilder Ben Akkerman (1920-2010), kwam als kleine jongen al in het Rijksmuseum Twenthe. Hier bewonderde hij de landschapskunst van oude meesters als Van Ruisdael en Van Goyen. Zelf tekende hij ook graag, buiten in de natuur. Het landschap werd een blijvend thema voor zijn werk.

Akkerman bleef tot zijn pensionering werkzaam als gemeenteambtenaar. Zijn kunst maakte hij in zijn vrije tijd. Desondanks nam zijn kunstenaarschap vanaf de jaren vijftig serieuze vormen aan, toen hij een eigen stijl en manier van werken ontwikkelde. Hij won de Geraert ter Borchprijs, een Overijsselse kunstprijs, en was betrokken bij diverse regionale kunstinitiatieven.

Vanaf de jaren zeventig werd Akkermans werk steeds abstracter, zijn schilderijen – sobere lijnen, geconcentreerde kleurvlakken en subtiele structuren – titelloos. Maar het landschap bleef telkens de basis voor zijn composities vormen. Inspiratie vond hij tijdens wandelingen en fietstochten in Twente, waar hij altijd is blijven wonen.

Rijksmuseum Twenthe
7514 BP
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!