Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Beeld van een rivier

expositie Wout Zweers

Start:08-10-2022
Eind:29-10-2022

Website:bibliotheekenschede.op-shop.nl
Locatie:Bibliotheek

De expositie wordt geopend op zaterdag 15 oktober om 11:30 uur, met een openingswoord door Roelof Bleeker, burgemeester van Enschede.

Workshop 'rivier maken met piepschuim en schuimsnijder' tijdens de herfstvakantie op 19, 20 en 21 oktober. Meer info workshop

Beelden van een rivier, water en golven van een landschap (gemaakt van hout, karton en plexiglas) komen voort uit de werkplaats van Wout Zweers. Wout wandelt het liefst met een stafkaart in de hand, zoekend hoe een stuwwal in het terrein terug te vinden is en wat een raar kronkeltje betekent.

De afgelopen 5 jaar heeft Wout Zweers intensief gewerkt aan een aantal projecten op het gebied van water. Wat begon met een model voor een rivier in Noord Engeland, eindigt voorlopig bij een interactief model over landschap en leven met water. Dit model is ook te zien (en te gebruiken) in de Bibliotheek Enschede.

Hoe moet het landschap er eigenlijk uitzien en hoe blijft het op de lange duur leefbaar? Deze vragen hebben de technische uitwerking van de maquettes gestuurd, maar het werkt ook andersom. Wat willen we met wat we kunnen? Er is bijvoorbeeld een mooi land tussen de Regge en de Dinkel, en hoe willen we dat mooi houden?

Tijdens het werken aan de modellen was het water en de rivier leidend. Het idee van verdroging is in de loop van de tijd meer aan bod gekomen. Kranten staan hierover vol en veel mensen weten wat er wordt bedoeld met water vasthouden op hoge gronden. Tegelijk is er een discussie over de toekomst van boerenbedrijven, hoe het buitengebied er uit moet zien en of de stad veel groener zou moeten worden. Stikstof, het dreigende tekort aan drinkwater, beken en hitte-eilanden in de stad; we hebben er allemaal mee te maken.

Wat is er nog meer gemaakt? Met gebruik van informatie uit lucht- en satelliet foto’s, de algemene hoogtekaart van Nederland, stafkaarten en oude kaarten is geprobeerd om het landschap weer te geven van hoogtekaarten van Enschede, een 3D model van de IJssel en de stuwwal van Enschede. Dit alles op een begrijpelijke en visueel aantrekkelijke manier te bouwen, in drie dimensies, was een mooie opgave voor Wout Zweers; een decorontwerper en –bouwer met een waterbouwkundige en hydrologische achtergrond.

De maquettes zijn ook geëxposeerd bij de Kerstherberg in het gemeentehuis en bij het Van Haag tot Wal Festival en worden intensief gebruikt bij workshops over landschap en water.

Bibliotheek Enschede
7511 GM
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!