Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

Art & Care For Nature

15 kunstwerken met de natuur als inspiratie

Start:06-03-2022
Eind:16-04-2022

Website:waterstaatskerk-hengelo.nl
Locatie:Waterstaatskerk

Aandacht voor de zorg van de natuur wordt langzamerhand breed in de samenleving gedragen, zo ook door de kunstenaars. In hun werk brengen ze dat op verschillende manieren tot uitdrukking. Sommige werken zijn een regelrechte aanklacht tegen het alsmaar verslindende consumptiegedrag in de samenleving (Ivo Kamphuis en Ebo Fraterman). Andere kunstenaars kiezen voor een andere weg - de natuur als inspiratiebron, het zien van haar schoonheid. Een ode dus aan de natuur (Simone Zacharias, Judith Schepers, Liesbeth Piena). Soms krijgt die schoonheid van de natuur extra reliëf door juist de vergankelijkheid daarvan te benadrukken (Elsbeth Cochius, Thijs Segers), als een ‘wounded landscape’ (Marjo Sleiderink) of haar kwetsbaarheid (Karin Hoogesteger en Hedy Hempe). Op een ander manier gebeurt dat door aandacht te vragen voor onze eigen mystieke ervaringen met de natuur. Je kunt je zo één voelen met de natuur - zo overdonderd door haar schoonheid, dat je iets van het goddelijke ervaart. Die ervaringen worden vaak bemiddeld in mythische verhalen, zoals bij sprookjes (Ludmilla van der Spoel). Ook met de materiaalkeuze maken de kunstenaars een statement. Zo wordt van aangespoeld afval op de stranden kunstwerken gemaakt (Nanon Morsink) of worden materialen hergebruikt (Frank Zekhuis en Robert Roelink). Indirect is het een aanklacht tegen de wegwerpmaatschappij.

De kunstwerken staan op zichzelf en eisen hun eigen aandacht op. Toch zul je ook een dynamiek tussen de werken ervaren - dat kan zowel aanvullend zijn of juist als contrast. Dat geldt zowel inhoudelijk als qua materiaalkeuze.

Al met al denken wij dat deze expositie een ervaring kan oproepen die tot bezinning kan leiden. Immers het is de aarde die huilt, die lijdt. Ze vraagt om gezien te worden.

Deelnemende kunstenaars:
Elsbeth Cochius, Ebo Fraterman, Hedy Hempe, Karin Hoogesteger, Ivo Kamphuis, Nanon Morsink, Liesbeth Piena, Robert Roelink, Judith Schepers, Thijs Segers, Marjo Sleiderink, Ludmilla van der Spoel, Simone Zacharias en Frans Zekhuis.

Openingstijden:
Wo 13:30 - 16:00, vrij en za 13:30 - 16:00

Deldenerstraat 20
7551 AG
Hengelo

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!