Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

ArchiefArk

Pier van Dijk, Renata de Frankrijker, Ria Geerdink, Ole Nieling en Marnix van den Berg

Start:11-09-2022
Eind:23-12-2022

Website:www.oyfokunstpodium.nl
Locatie:OYFO kunstpodium, Hengelo

Oyfo Kunstpodium heeft onder de titel ArchiefArk vijf kunstenaars uitgenodigd om onderzoek te doen naar archiefmateriaal dat opgeslagen ligt in de depots en archieven van Oyfo Techniekmuseum. Het programma maakt ook dat dit archiefmateriaal zo wordt ontsloten en publiekelijk wordt gemaakt.

Pier van Dijk, Renata de Frankrijker, Ria Geerdink, Ole Nieling en Marnix van den Berghebben allen een affiniteit met archieven en archivering, brononderzoek en het ontwikkelen van concepten. De resultaten van dit onderzoek zullen in installatieachtige presentaties worden geëxposeerd.

Op zondag 11 september om 14.00 uur wordt ArchiefArk geopend door de nieuwe wethouder Cultuur, Marie-José Luttikholt. Hierna zal Johan van der Veen, curator van Oyfo Kunstpodium, inhoudelijk vertellen over het onderzoek en de tentoonstelling. Wij ontvangen u graag op zondag 11 september vanaf 14.00 uur.

Hengelo, en deze regio, is in sterke mate door industrialisatie bepaald, dit vanaf het midden van de 19de eeuw. Bedrijven zoals STORK, HEEMAF en Holland Signaal zijn hiervan aansprekende voorbeelden; hun invloed gold zeker niet alleen voor Hengelo en de regio. Ook nationaal en internationaal waren en zijn ze van betekenis.

Die geschiedenis van deze bedrijven is ook nu nog af te lezen aan oude fabriekscomplexen en terreinen in Hengelo. Sommige daarvan zijn herontwikkeld met inachtneming van haar historische betekenis. Oyfo prijst zich gelukkig sinds 2021 op het voormalig Hazemeijer complex gehuisvest te zijn. Immers Oyfo beheert een belangrijke collectie industrieel erfgoed van deze bedrijven en anderen. Dit erfgoed bestaat uit grote werkende machines tot kleine onderdelen en andere objecten en een uitgebreid archief. Een selectie daarvan wordt bij Oyfo Techniekmuseum gepresenteerd.

Oyfo heeft naast het techniekmuseum ook een kunstpodium. In de programma’s van Oyfo Kunstpodium komt onder andere onderzoek aan bod over hoe dit industrieel erfgoed, dat technisch en functioneel van aard is, maar ook van historisch belang, zich kan verhouden tot die van de beeldende kunst en kunstpraktijk.

ArchiefArk is te bezoeken vanaf 11 september t/m 23 december 2022

Oyfo Kunstpodium is gratis te bezoeken. Wilt u ook een bezoek brengen aan Oyfo Techniekmuseum, dan gelden daarvoor onze entreevoorwaarden


Hazemeijerstraat 300
7555 RJ
Hengelo

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!