Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Meer informatie en/of tickets bestellen?

A'93 op bezoek

Regionaal kunst initiatief

Start:08-04-2022
Eind:05-06-2022

Website:www.concordia.nl
Locatie:Concordia

In deze reeks tentoonstellingen brengt Concordia de kunstenaars, de kunst en de bewoners van de regio samen. Want, wie zijn nou precies de kunstenaars van Enschede en omstreken, wat maken ze, wat verbindt hen met de stad en wat vinden zij van bijvoorbeeld de heersende trends in de hedendaagse beeldende kunst.

Dit jaar is het woord aan de kunstenaars van Ateliers '93 uit Hengelo, een actieve stichting met ateliers en expositieruimte, gerund voor en door kunstenaars.

Ateliers’93 werd opgericht in 1993. De meeste kunstenaars studeerden nog of waren net afgestudeerd. In de bijna inmiddels verstreken 30 jaar is er veel veranderd. Zowel wat betreft de positie van de beeldende kunst als die van de kunstenaar. Vanuit de overheid werd de bestaanswaarde van kunst meer en meer verbonden met geld. Zo is het vandaag nog altijd. In de huidige tijd van corona staat kunst onder aan het lijstje bij de maatregelen die genomen worden.

Kenmerkend voor Ateliers’93 is dat er vanaf het begin al geregeld projecten geïnitieerd en uitgevoerd werden met de huurders (kunstenaars). Zoals exposities, manifestaties en projecten zowel in- als buitenshuis. Het vorm geven aan een activiteit en het samenwerken met collega’s zien wij als een meerwaarde. In dialoog over het werk en wat kunst is of kan betekenen. Daarnaast is elke kunstenaar individueel actief en mettertijd aan de buitenwereld getoond op plekken die daarvoor geschikt zijn. Ook vindt er steeds meer samenwerking plaats met instellingen of organisaties welke kunstenaars bij bepaalde projecten betrekken omdat ze hun kwaliteiten als meerwaarde zien. Deze ‘vermenging’ is al een tijd gaande en zal in de toekomst zeker doorgaan. Door in dialoog te zijn met de omgeving wordt de kunstenaar van het eilandje gehaald. De ‘vertaling’ om bepaalde dingen uit te vergroten, anders te interpreteren en in de schijnwerpers te zetten is en ‘moet’ een taak van kunstenaars blijven.

Begin dit jaar is Ateliers’93 verhuisd naar de Oude Boekelosewe9 29 a in Hengelo. Dichtbij het havengebied waar we een eigen ruimte hebben en plek voor 8 kunstenaars. Op het terrein in dat gebied hebben inmiddels creatieve mensen van allerlei disciplines ook een plek.

Concordia | Beeldende kunst
7511 HC
Enschede

Kunstcollectie Enschede

Bekijk de binnen en buitenkunstcollectie van de gemeente Enschede

Kunstenaars & Faciliteiten

Overzicht kunstenaars, ateliers, exporuimtes, open calls en nog veel meer.

Schrijf je in voor de KunstNonStop nieuwsbrief

Boordevol tips uit de kunstagenda, nieuws en informatie voor voor kunstenaars en kunstliefhebbers in Enschede e.o!